Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безопасни ли са дрехите от рециклирани материали?

07 октомври 2024, 09:00 часа

Като част от индустриалното развитие, човечеството се нуждае от огромно количество дрехи. За да поддържа индустрията на повърхността, дрехите се актуализират няколко пъти в годината заради климата и модата. Производството на естествени материали изисква ресурси и хората винаги са се опитвали да направят задачата по-евтина - за да отгледате 1 кг памук, ще ви трябват от 7 000 до 29 000 литра вода.

В началото на 20 век започнаха експерименти със синтетични материали на базата на петролни продукти и така се появи полиестерът. В днешно време 65% от текстила е изработен от синтетични влакна, повечето от които са полиестерни. Полиетилен терефталатът (PET), веществото, от което се правят както полиестерните, така и пластмасовите бутилки, поскъпва и отнема векове, за да се разложи.

Човечеството стана по-богато през последните години, дрехите не се износват до степен на износване, а се изхвърлят, което доведе до увеличаване на текстила на сметищата. И така, в пустинята Атакама в Чили има огромно сметище за изхвърлени дрехи - около 39 000 хиляди тона са се озовали там през 2021 г. В търсене на суровини и в подкрепа на околната среда, хората започнаха да обработват такива материали и това също се превърна в бизнес - рециклиране.

Още: Защо ви е омекотител за тъкани и какво ще се случи, ако не го използвате?

Суровините обикновено са пластмасови бутилки (PET). Процесът на рециклиране създава полиестер и го използва за направата на дрехи. Цели или преплетени с други материали. Сега стана модерно да се използват бутилки, уловени в океана - рециклирани океански пластмасови бутилки. Самото използвано облекло не може да се преработи в ново - много е скъпо, съдържа много различни компоненти, но може да се използва за строителни материали - индустриална вата. Пластмасовите бутилки (PET) се измиват, натрошават на гранули и след това се превръщат в конец и се зашиват в неща.

Според експерти, този материал е безопасен, защото е същият обикновен полиестер, само че е направен от рециклиран PET.

Материалът не е евтин и се използва от реномирани производители, много със сертификационна маркировка на Глобалния стандарт за рециклиране (GRS) - предназначени за текстил. Компаниите участват в инициативи, поемат ангажименти, а въпросът за безопасността е важен, тъй като пионерите са известни луксозни марки. Материалите преминават много проверки както сред държавните агенции, така и в индустрията.

Рециклирането на текстил тепърва започва да се развива, само 1% от текстила се превръща в нов, а технологията за рециклиране от бутилки не е евтин и обещаващ материал, като полиестер, извлечен от използвани дрехи, изисква инвестиции в нови технологии, които , обаче се развиват много бързо.

Още: 4 категории дрехи, на които трябва да обърнете внимание при всяка разпродажба

Свитите дрехи не са проблем: Върнете ги към нормален размер с този трик

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес