Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Баба ми правеше ТЕЗИ 5 неща за да консервира и съхрани храната

22 декември 2021, 09:25 часа

През зимните месеци е много по-трудно да намерим качествени плодове и зеленчуци, като това е логично, защото сезонът им е отминал. За тази цел можем да съхраним част от любимите си храни, като ги консервираме. Има различни начини, по които да запазите отстатъци, пресни продукти или допълнително количество от тях, което не можете да консумирате веднага. Ето какви са възможностите пред вас:

Замразяване

Замразяването не отнема много време и е един от най-предпочитаните начини за съхраняване на храната. То има много ползи като например това, че понижава риска от развитието на бактерии и същевременно с това запазва свежестта и качествата на продукта. Нужни са ви подходящи съдове, които се затварят плътно за замразяването, както и силен фризер. В зависимост от вида на храната, тя може да е годна замразена 3-6 месеца, като месните продукти могат да са и с по-кратък срок на годност.

Изсушаване

Изсушаването е познато още от миналото и се използва предимно за запазване на лятната и есенната продукция за зимните дни. Изсушаването е подходящо за плодове и зеленчуци, но и за месни продукти и риба. Процесът на изсушаване също си има своите ползи, а като най-основна можем да отчетем, че чрез изсушаването се засилват вкуса и хранителните вещества в продукта. Подберете подходящи за целта съдове, като те не бива да пропускат влага, за да не се развалят.

Консервиране

Познатото и предпочитаното от голяма част консервиране е много подходящ метод за дълготрайно съхраняване на продуктите. Храната се затваря в буркани, преминава през термична обработка, образува се вакуум и след това се оставя да се охлади и се запечатва окончателно. Чрез водната баня се премахват всички микроогранизми и бактерии, а друг подходящ метод, който да осъществите вкъщи, е консервиране под налягане.

Ферментиране

Любимите туршии са зимата се правят именно чрез ферментация, така че това също е често избиран метод за съхраняване на зеленчуци и други продукти. Те могат да се запазят от месеци до години, стига запечатването им да се е извършило правилно. Ферментацията също засилва вкуса на продуктите, както и предпазва от бактерии и микроорганизми.

Мариноване

Последен, но не на последно място. В бита можем да се сетим веднага за мариновани кисели краставички, които също присъстват на всяка трапеза през зимата. Трайността на маринованата продукция варира от 4 седмици до 3 месеца. Други продукти, които може да използвате за този начин, са например царевица, лук, чушки, моркови, зелени домати и общо взето каквото ви допада като вкус.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес