Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако видите това петно върху ягодата, по-добре изхвърлете всичките

13 май 2024, 11:00 часа
Реклама

Пролетта и идващото лято носят не само дълги и слънчеви дни, но и пазари, пълни с вкусни плодове и зеленчуци. Жадни за вкуса на сочните ягоди, ние носим вкъщи пълни кошници. В продължение на няколко дни се наслаждаваме на сладостта им, докато не забележим петно от плесен върху едно или повече парчета. Какво правите, когато в кошницата са останали още много плодове? Трябва ли да изхвърлите останалата част от здравите на вид ягоди?

Защо да мием ягодите?

Само самостоятелно отгледаните ягоди ни дават увереност, че не сме използвали вредни химикали за отглеждането им. Когато посещаваме магазина или пазаруваме на пазара, очите ни са привлечени от сочните екземпляри.

Сезонните плодове ни изкушават да ги опитаме веднага, но яденето на неизмити ягоди може да завърши със стомашни проблеми или дори да доведе до по-сериозни инфекции. Понякога, на пръв поглед, те изобщо не изглеждат мръсни. Оказва се, че не мръсотията е най-опасна тук.

Въпреки че е изкушаващо да хапнете от нея, по-добре е да изчакате да се приберете у дома. Неизмитите ягоди може да изглеждат вкусни, но по повърхността им има пестициди, препарати, бактерии и дори вируси. Яденето на ягоди, купени от магазина, без да са измити, ни излага на риск от отравяния и алергии. Не забравяйте да почиствате добре ръцете си, след като докоснете такъв плод, тъй като именно там се заселват вредните агенти.

10 свойства на ягодите, за които може би не предполагате

Как да се отървете от пестицидите в ягодите?

Най-разпространеният метод за измиване на ягоди е да ги поставите върху цедка или в голяма купа и бързо да ги залеете с чешмяна вода. Този метод ще премахне повърхностните замърсявания, но няма да направи плодовете годни за консумация. Процедура, включваща три етапа, ще работи много по-добре.

ЕТАП I

Започваме с премахването на бактериите, които са се натрупали по ягодите. За тази цел накисваме плодовете в специален разтвор. За да го приготвим, са ни необходими един литър филтрирана вода и ½ чаша оцет (или две чаени лъжички лимонена киселина). Всичко, което трябва да направим, е да комбинираме горепосочените съставки и след това да поставим ягодите с дръжките в получената смес за 2-3 минути.

ЕТАП II

Следващият етап включва премахване на пестицидите. Тук ще бъде полезна смес от един литър вода и една супена лъжица сода за хляб. Когато тествате метода, ще забележите, че водата ще се превърне от бистра в мътна или леко жълта. По повърхността ѝ ще се появят и жълти петна.

ЕТАП III

Последният етап е да изплакнете ягодите в чиста вода в продължение на 3-4 минути. Това ще гарантира, че сме се отървали от остатъците от сода за хляб и други примеси.

Как е правилно да консумираме ягодите

Мухъл по ягодите - трябва ли да ги изхвърлите всички?

Изкушени от апетитния вид на ягодите, често носим вкъщи по-голяма порция, отколкото можем да изядем. Правилно измитите ягоди могат да се съхраняват в хладилника, но трябва да се консумират в рамките на 1-2 дни. Понякога по някои от тях се появяват малки следи от плесен. Достатъчно ли е да се отървем само от тези парченца, или цялата партида плодове трябва да попадне в кошчето за боклук?

Независимо дали една или всички ягоди са мухлясали, ако забележите мухъл по ягодите, по-добре е да се отървете от всички. За съжаление, методът на отрязване на загнилата част няма да проработи тук. Дори ако все още не виждате плесен по останалата част от плода, гъбичното семе вече е заразило плода. Плесента по хранителните продукти е изключително опасна за здравето. Това е свързано с наличието на вредни микотоксини. Как те влияят на организма? Струва си да се знае, че:

- нарушават работата на нервната система,
- причиняват генетични мутации,
- допринасят за аномалии на плода,
- отслабва естествения имунитет,
- уврежда бъбреците и черния дроб.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес