Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако сложите този зеленчук при картофите - запазват се цяла зима!

13 октомври 2024, 16:00 часа

Опитните градинари често сочат най-подходящата комбинация от зеленчуци при организирането на тяхното дългосрочно съхранение. Така, например, благодарение на един кореноплод, картофите остават свежи по-дълго, не гният и не поникват. Иначе често се случва начинаещите зеленчукопроизводители да съберат впечатляваща реколта, така нерядко липсва достатъчно място в мазето и зеленчуците биват нареждани възможно най-плътно. В такива случаи неопитните градинари често правят грешка. Зеленчуците и плодовете се поставят спонтанно, напосоки, без систематично подреждане – казано с други дума, „биват нахвърляни“. Но някои хора дори не осъзнават, че има такива растения, които не „съседстват“ добре едно с друго.

В същото време е налице зеленчук, близо до който картофите остават свежи за доста дълго време. Става дума за цвеклото. То извлича излишната влага и така ще запази своята сочност; а неговият „съсед“ няма да изгние или да покълне преждевременно.

Разбира се, трябва цвеклото трябва да бъде внимателно проверено преди оставянето му за съхранение. Не бива да се слагат повредени кореноплоди, нито да има мухъл по тях. В противен случай и цвеклото, и картофите ще бъдат загубени.

Още: Отрова: Кои картофи категорично не трябва да купувате и пържите?

По принцип, най-подходящата температура за съхраняването на картофите е от 5 до 7 градуса, така че можете да ги оставите на балкона (но внимание – непременно засенчени!) през цялата есен. Но това само, докато температурите са над минус 5 градуса, за да не замръзнат. При леки студове можете да ги увиете в одеяло, ако не е възможно да ги преместите на по-топло място.

По-добре е да съхранявате картофите в чул или дървени щайги. Продуктите от магазин не бива да се оставят в никакъв случай в найлоновите торбички. Ако не ще ги използвате в скоро време, ги поставете в щайга за съхранение.

Изба или мазе

Ако разполагате с мазе или изба, е най-добре да оставите картофите там. Тъмно и хладно място е идеално за съхранение. Проверете дали температурата е около 2-3 градуса, влажността - 80% и има ли добра вентилация. Щайгите се слагат върху рафтове и картофите се поставят в тях; препоръчително е да увиете самата щайга в плат или отгоре да я покриете с вестник.

Още: Как се прави мързеливо садене на картофи

Домашен склад или балкон

Също безопасно се съхраняват картофите в апартамент, обаче при определени условия – на хладно, сухо място без пряко слънчево осветление. Балкон, килер, шкафове далеч от радиатор и други топлинни източници са идеални за това.

Често допускана грешка е слагането на картофите в хладилник. При ниска температура нишестето се преобразува в захар, клубенът става сладък и мазен. След известно време картофите загниват и се развалят.

Какви плодове и зеленчуци заедно с картофи?

Още: Съхранение на картофи - къде е най-добра да ги държим

Върху картофите се нареждат два реда цвекло, което поема излишната влага – самите картофи така остават сухи.

За да предотвратите покълването им, добавяте няколко ябълки към тях.

Сложете листа от пелин или офика върху клубените, за да ги предпазите от гъбички.

За да опазят грудките от болести и бактерии, някои производители ги попарват с вряла вода или третират с меден сулфат. Но после задължително трябва да изсушите картофите и едва след това да ги приберете за съхранение.

Неприятната миризма и мухи са ясен признак, че картофите вече гният. Преровете ги и изхвърлете развалените грудки. Занапред също ги преглеждайте периодично, като премахвате загниващите. Здравите картофи, разположени наблизо до тях, се подсушават и сготвят максимално скоро, иначе и те загниват.

Отстранете повяхналите, зелени и набръчкани грудки. Ако са само частично позеленели, можете да изрежете и да сготвите незасегнатата част.

Колко траят картофите?

Средно този срок е 5-6 месеца; след това започват бавно да се развалят и губят хранителните си вещества. Средно късните и късни сортове са по-добри с цел дългосрочно съхранение; периодът им на покой е по-дълъг.

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес