Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Айрян при високо кръвно - пречи или помага?

03 септември 2024, 17:40 часа

Някои хранителни продукти са известни като добри за намаляване (редукция) на високото кръвно налягане. Причината е, че са наситени с калий - който спомага за елиминирането на излишния натрий от тялото чрез урината.

Диетоложката д-р Татяна Занин разказва за някои от тях. https://www.tuasaude.com/alimentos-para-baixar-a-pressao-arterial/

Ето основните храни, които облекчават високо кръвно.

Още: Лекар разкри какво се случва с кръвното и холестерола ви, когато пиете айрян

1. Нар

Това е плод, богат на кверцетин, флавоноиди и танини - вещества с антиокисляващи свойства, които създават профилактика срещу възпаленията и разширяват кръвоносните съдове.

2. Кокосова вода

Кокосовата вода е наситена със значителни количества калий - минерал, отпускащ артериите, който засилва елиминирането на натрий в урината, подобрявайки кръвообръщението и понижавайки кръвното.

Още: АЙРЯН И СОЛ: Неочаквания помощник при борбата с гниенето по доматите

3. Зелен чай

Тъй като е напитка, наситена с биоактивните катехини и флавоноиди - вещества със силно антиокислително въздействие, зеленият чай подсилва и разширява въобще кръвоносните съдове, като помага за понижаване на високото кръвно налягане.

4. Тиквено семе

100 грама такива семки съдържат приблизително 820 мг калий – твърде ценен минерал, който извежда чрез урината от организма излишния натрий, помагайки за редуциране на високото кръвно.

Още: Лекар разкри защо айрянът е толкова полезен

5. Какао

Какаото е наситено с флавоноиди, танини и катехини Тези вещества увеличават азотния окис в човешкия организъм. Самото какао разширява кръвоносните съдове, въздейства активизиращо върху кръвообръщението и редуцира високо кръвно.

6. Сушени сливи

Сините сливи изобилстват с калий, като във всеки 100 г се съдържат 830 мг такъв минерал. Той улеснява премахването на излишния натрий от тялото, така понижава кръвното и действа като бариера пред сърдечни усложнения.

7. Грозде

Гроздето е наситено с танини, ресвератрол и флавоноиди. Това са биоактивни съединения, които въздействат антиокисляващо и противовъзпалително, които подобряват функциите на кръвоносните съдове, улесняват кръвообръщението и смъкват високото кръвно.

Хората с бъбречни проблеми трябва да консумират грозде само под ръководството на лекар или диетолог, тъй като в този плод се констатират сериозни количества калий.

8. Кисело мляко

Киселото мляко, най-вече обезмасленото кисело мляко, както и разреденото – айрянът, е наситено с калций, минерал от съществено значение за свиване и отпускане на сърдечната мускулатура. Това негово въздействие намалява високото кръвно.

9. Куркума

Понеже е наситена с куркумин - а той проявява силно антиокислително въздействие, куркумата е корен, който се бори с вредното въздействие на свободните радикали, подобрява функциите на различните видове кръвоносни съдове, облекчава артериите и редуцира кръвното.

Жените, които са в етап на бременност или кърмене, би трябвало да бъдат консултирани от лекар, преди да използват куркума.

10. Ленено семе

Това семе е наситено с омега-3 - здравословна мазнина с противовъзпаляващо и антиокислително действие. Тя намалява степента на триглицеридите и холестерола в кръвта. Също пречи за формирането на мастни плаки, подобрява функционирането на артериите и спомага в контрола на кръвното.

11. Джинджифил

Джинджифилът е корен, богат на джинджерол, зингерон и куркумин - биоактивни съединения с антиокислителни и противовъзпалителни свойства, които отпускат артериите, в допълнение към подобряването на кръвообръщението; така помагат за понижаване на високо кръвно.

Този корен не трябва да се консумира от хора, които страдат от камъни в жлъчката.

12. Цвекло

Цвеклото по принцип изобилства с нитрати - компоненти, които се преобразуват в азотен окис, отпускат артериите и подобряват кръвообращението. По този начин цвеклото спомага активно за понижаване на високото кръвно.

13. Чесън

Чесънът понижава кръвното чрез хипотензивен ефект; така подпомага кръвообращението поради полезни съдоразширяващи свойства. При това, чесънът предотвратява образуването на тромби, понеже възпрепятства агрегацията на тромбоцитите.

14. Боровинки

Боровинките съдържат голямо количество антоцианини, които са фитохимикали с антиокислителни и антихипертензивни свойства. Те подобряват функцията на клетките, които покриват вътрешната повърхнина на кръвоносните съдове - съответно, по този начин помагат за регулиране на кръвния поток.

Внимание! Тази статия е само за информация. Пазете се от самолекуване и винаги се допитвайте до медик-специалист!

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес