Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 странни факта за женското тяло

16 февруари 2022, 08:20 часа

Женското тяло е било обвито в мистерия през цялата история не само поради своята сложност, но и поради ролята, която играе както сексуално, така и репродуктивно. Запознайте се с някои любопитни факти за функционирането му.

За да разберат функционирането на женското тяло, човешките същества се основават на множество суеверия, които благодарение на изследванията са останали в миналото.

Имайки предвид, че мнозина все още не го познават достатъчно добре, днес искахме да съберем 9 любопитни и неочаквани факта.

1. Женското сърце бие по-бързо

Сърцата на жените бият по-бързо от мъжете, за да компенсират по-малкия им размер. Докато теглото на сърцето на мъжа е средно около 280 г, това на жената е около 225 г.

Една възрастна жена има сърдечен ритъм от  приблизително 78 удара в минута, което е с 8 удара по-бързо от възрастен мъж.

2. Жените изгарят мазнините по-бавно

Поради начина, по който работи техният метаболизъм, жените са склонни да изгарят по-малко мазнини на ден в сравнение с мъжете.

Въпреки че има много начини за стимулиране на тези процеси, се смята, че те изгарят средно 50 калории по-малко.

3. Имат по-силна имунна система

Жените имат по-силна имунна система от мъжете, но въпреки това те са по-склонни да развият автоимунни заболявания.

Това е свързано с Х хромозомата, която има много гени, свързани с имунното здраве.

4. Езикът ви има повече сладки рецептори

Друга от особеностите на женското тяло е, че  те имат повече сладки рецептори от мъжете. Техните гъбични папили са повече в сравнение с тези, които имат мъжете. По този начин това би било причината те да идентифицират вкусовете по-лесно.

5. Женското тяло има повече нервни рецептори

Жените имат повече нервни рецептори от мъжете, поради което болката е по-интензивна. Тази особеност продължава да се изследва, тъй като може да бъде решаваща за хирургичните техники, лечения и дозите на лекарствата за тях.

6. Жените мигат два пъти

Актът на мигане ни позволява да смажем очите си, за да ги предпазим от частици и чужди тела, които могат да ги разболеят. Жената мига по-често от мъжа, защото нивата на естроген са по-високи. Този хормон играе много важна роля в отделянето на течности в тялото, включително очите.

7. Жените имат по-голяма гъвкавост

Физически жените са склонни да имат по-голяма гъвкавост в ставите си, особено в областта на тазобедрената става. Това качество им позволява да имат по-голям обхват на движение, например, когато тренират или танцуват.

8. Женското ухо различава по-добре високите звуци

При различни изследвания е било възможно да се определи, че жените имат по-добра острота на слуха в сравнение с мъжете на същата възраст при тестови честоти над 2 kHz.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес