Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 правила за хранене след 40-годишна възраст, които ще удължат младостта

08 октомври 2024, 14:00 часа

След навършването на 40 години (а някои дори след 35) много хора силно преосмислят начина си на живот. Ако преди този момент повечето хора могат да си позволят небалансирано хранене, алкохолни партита и заседнал начин на живот, то след четиридесетгодишна възраст обикновено идва прозрението.

Настъпва осъзнаването, че е по-лесно да натрупаш килограми, отколкото да се отървеш от тях, махмурлукът от разпивките изглежда непоносим, а възстановяването след травми се забавя.

„Това е моментът, в който започваме да се вслушваме в тялото си и да избягваме неща, които могат да бъдат вредни“, казва специалистът по онкология д-р Дейвид Агус. На 40 години обаче не всичко е загубено и с правилната корекция на навиците вероятността за дълъг и пълноценен живот се увеличава многократно.

Още: Това са най-добрите начини за съхранение на мед

Тази корекция трябва да започне с диетата, а ето какво препоръчват специалистите.

Пийте по-често мляко

Чаша високомаслено мляко след фитнес занимание ─ точно от това се нуждаете, ако се притеснявате от загуба на мускулна маса. Уви, мускулната маса намалява с възрастта, особено след 50-годишна възраст. Редовната консумация на мляко забавя този процес. Бонус: млякото съдържа и калций, който е от съществено значение за здрави и силни кости.

Откажете се от добавките

Още: Бърза и лесна рецепта: Ябълков тарт на тиган

Различни добавки и витаминни комплекси ─ не са ли те чудесен начин да поддържате тялото си в тонус? Не предприемайте преки пътища, предупреждават здравните експерти. Много от добавките са скъпи, а някои могат да бъдат вредни. Диетолозите препоръчват след 40-годишна възраст да планирате по-внимателно диетата си, като включвате много питателни и здравословни храни с високо съдържание на витамини.

Намалете похапването

Почитателите на частното похапване рискуват един ден да се сблъскат с такава неприятна диагноза като диабет. Специалистите по хранене бият тревога и настоятелно съветват да не се яде, докато се гледа телевизия, както и да се поставят бисквитите и тортите извън полезрението, ако сте склонни към постоянно дъвчене. Те съветват също така да се храните бавно и внимателно, като дъвчете всяка хапка храна.

Елиминирайте бързата храна

Още: Тази храна рязко повишава кръвната захар

Повечето бързи храни, като варената юфка и дори овесените ядки на пара, съдържат впечатляващо количество добавки - от изкуствени подсладители до консерванти. Но ако сте човек, който се грижи за здравето си, ще трябва да се откажете (в идеалния случай завинаги) от храните с Е-добавки ─ те ускоряват процеса на стареене.

Добавете пробиотици към диетата си

Възпалението на червата не само влошава състоянието ви, но и ускорява стареенето (и особено стареенето на кожата). Пробиотиците са полезни за предотвратяване на възпаленията. Според Лиз Ърл, автор на книгата The Good Gut Guide, млечнокиселите бактерии, особено протеинът лактоферин, който се съдържа в обикновеното натурално кисело мляко, могат да помогнат за подобряване на чревната микрофлора и съответно на здравето на кожата.

Започнете средиземноморска диета

Заменете червеното месо с бяло птиче месо и риба, заменете обичайното растително масло със зехтин и намалете въглехидратите, доколкото е възможно, казва д-р Мюир Грей, автор на „Средна възраст: изглеждайте по-добре, живейте по-дълго, чувствайте се по-добре“. Той препоръчва също така да се консумират по-често зеленчуци и плодове с високо съдържание на полифеноли, бобови растения и леща, бадеми и слънчогледови семки. Добре е също така по-често да добавяте куркума към различни ястия, която е полезна за предотвратяване на артрит и депресия.

Забравете какво е захар

Захарта стимулира процеса на гликиране на белтъците, който днес се счита за една от основните причини, които причиняват стареене, бръчки и дори провокират атеросклероза и инфаркт. Специалистите по хранене съветват да се откажете не само от мъфините и шоколадовите блокчета, но и от простите въглехидрати като белия ориз и картофите

Пийте кафе

Прекаляването с кафето може да доведе до дехидратация, но една чаша от ободряващата напитка не може да навреди. Нещо повече, смята се, че умереното количество кофеин намалява риска от болестта на Алцхаймер и повишава физическата работоспособност.  Някои треньори настоятелно препоръчват да не си отказвате чаша кафе преди тренировка. В същото време повечето чайове ─ като ройбос, зелен чай, бял чай и оолонг ─ са богати на антиоксиданти.

Алкохолни напитки (в умерени количества)

Противно на общоприетото схващане, не е необходимо да живеете под забрана, когато навършите 40 години, но все пак трябва да се откажете от алкохола за няколко дни седмично с напредването на възрастта. При това е важно да разпознавате колко питиета може да прекалявате с алкохола. Ако след две чаши вино вечерта качеството на нощната ви почивка оставя много да се желае, изглежда, че алкохолният ви апетит трябва да бъде ограничен.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес