Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 нощни аромата: Те могат да подобрят паметта ви с 226%

20 юни 2024, 11:33 часа

Учените са установили връзка между вдишването на определени аромати и мозъчната функция. Избирайки правилните миризми, можете да активирате работата на кората. Но ако това не е вашият аромат, можете да си навредите.

Миризми, които ще помогнат за подобряване на ефективността

Нека започнем с един популярен и добре познат аромат - ароматът на лавандула. Известен е със своите успокояващи свойства. Етерично масло или клонки от прясна лавандула могат да помогнат за облекчаване на стреса и безпокойството, като същевременно подобряват когнитивната функция и паметта. Лавандулата е особено полезна преди лягане за подобряване на качеството на нощната почивка.

Избери аромат според зодията си

Ароматна двойка - розмарин и лимон. Розмаринът стимулира мозъчната дейност, подобрява паметта и концентрацията. Проучванията показват, че ароматът му може да подобри умствената дейност. Цитрусовият аромат на лимон ободрява, подобрява настроението и подобрява когнитивните способности. Лимонът също помага за подобряване на вниманието и паметта.

Ментата помага в борбата с умората и подобрява концентрацията. Може също да увеличи скоростта на обработка на информацията и да повиши бдителността. За любителите на сладките аромати: канелата и ванилията имат подобен ефект.

Евкалиптът освежава, подобрява дишането и повишава концентрацията. Ароматът му помага за събуждане на мозъка и подобряване на когнитивните способности. Жасминът подобрява настроението и намалява стреса. Ароматът му стимулира мозъчната дейност и помага в борбата с депресията.

Бергамотът намалява тревожността и подобрява настроението. Ароматът му спомага за релаксация и подобряване на когнитивните функции.

7 аромата, които ще изпълнят къщата с усещане за свежест

Може да помогне при болести

Невролози от Калифорния експериментално потвърдиха ефективността на ароматерапията за подобряване на когнитивните функции. Използвайки група хора като пример, те доказаха: Благодарение на правилно подбраните миризми е възможно да се стимулират когнитивните способности на мозъка и паметта и да се предотвратят първите деменционни разстройства.

Вдишвайте два часа през нощта

Учените помолили участниците в експеримента да вдишват ароматите на определени етерични масла в продължение на два часа през нощта. Паметта на хората от групата, участвала в експеримента, се подобрява приблизително над три пъти с 226%, в сравнение с участниците в контролната група, които просто спяли, без да миришат нищо.

Експериментът продължил шест месеца, на хората били дадени седем основни аромата, които се пръскали близо до леглото по време на сън с помощта на дифузер. Индикаторите на паметта са изследвани чрез специално изследване - невропсихологично изследване, а състоянието на мозъка е проверено с помощта на ЯМР.

Седем аромата за „възрастния“ мозък

В експеримента седем популярни аромата имат положителен ефект: портокал, евкалипт, роза, мента, лимон, розмарин и лавандула. В допълнение към факта, че възрастните хора, които вдишват приятни аромати в съня си в продължение на шест месеца и започват да запомнят по-добре важна информация, показват и други успехи. Решаването на тестове за когнитивни способности показа значителен успех, мозъкът бил значително „подмладен“.

Използвайки ЯМР изображения, учените установили, че бялото вещество на мозъка се подобрява в определени области, отговорни за вземането на решения. Освен това, самите хора отбелязват, че сънят им става по-здрав по време на експеримента.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес