9 изненадващи храни, които трябва да се съхраняват в хладилник

752
9 изненадващи храни, които трябва да се съхраняват в хладилник
Снимка: iStock

Може би си мислите, че вече знаете всички храни, които трябва да се съхраняват в хладилника, но дали наистина е така? Разбира се, от само себе си се разбира, че повечето млечни продукти, суровото месо и пресните зеленчуци трябва да бъдат поставени директно в хладилника. Въпреки това някои храни, които трябва да се съхраняват в хладилник, могат да ви изненадат.

Още: Ако ги консумирате правилно, тези храни никога няма да ви причинят газове

Някои продукти, като например чистият кленов сироп, крият риск от поява на мухъл, ако бъдат оставени извън хладилника. Други храни, като например натурални масла от ядки и семена, могат бързо да станат жълти и невкусни, ако се съхраняват в шкафа. В същото време други продукти просто няма да са толкова свежи или ароматни, колкото биха могли да бъдат, ако са скрити в шкафа.

Така че, дори ако от дълго време съхранявате подобни храни извън хладилника и никога не сте имали очевиден проблем, добре е да помислите за промяна на навиците си. В края на краищата искате да сте сигурни, че всеки продукт, който вие и вашето семейство консумирате, е висококачествен. Защо да не предприемете една допълнителна (и лесна) стъпка, за да сте сигурни, че това е така всеки път?

Запомнете: Много от пакетираните и преработени хранителни продукти са снабдени със специални инструкции на етикета за оптимално съхранение. Ако се съмнявате в правилния начин на съхранение на даден вид храна, винаги се консултирайте с доставчика, за да сте сигурни.

Прочетете надолу, за да научите за най-изненадващите храни, които трябва да се съхраняват в хладилник, и да разберете дали не сте съхранявали някоя от тях по неправилен начин.

Кленов сироп

Вярвате или не, кленовият сироп има доста кратък срок на годност, според Академията по хранене и диети. Съхраняването на любимата ви заливка за палачинки в хладилника ще я запази свежа и ще предотврати появата на мухъл за около една година. Ако сте съхранявали кленов сироп - особено чист кленов сироп без консерванти - в шкафа си, не забравяйте да го изхвърлите при първите признаци на мухъл.

Салам

Въпреки че при сушените меса рискът от поява на лоши бактерии е по-малък, отколкото при варените меса, проучванията показват, че все пак има вероятност в някои случаи те да съдържат Listeria или дори E. coli. Това важи с особена сила за салами, които вече са били отворени, така че защо да рискувате? Винаги казваме, че е по-добре да се предпазите, отколкото да съжалявате.

Натурални масла от ядки

Докато някои търговски масла от ядки могат безопасно да се съхраняват извън хладилника, естествените рискуват да развалят вкуса си, ако не се държат на достатъчно хладно.

Тортили

Много хора оставят хляба си извън хладилника, така че е разбираемо защо могат да предположат, че тортилите също трябва да са в шкафа или на плота. Не е така! Експертите казват, че тортилите са склонни към плесенясване, така че обикновено е най-добре да ги съхранявате в хладилник за оптимална свежест.

Олио от семена и ядки

Докато растителните масла, като например зехтинът, се справят много по-добре в килера, маслата от семена и ядки - като лененото или бадемовото - са склонни да гранясват много по-бързо, когато са оставени извън хладилника.

Царевица 

Може би си мислите, че тъй като царевицата е нишестен зеленчук като картофите, можете да я съхранявате извън хладилника, преди да я обелите. Помислете отново. Според експертите царевицата всъщност може да загуби до половината от характерната си сладост, когато е оставена на стайна температура твърде дълго време.

Някои видове пайове

Често се случва да оставите остатъка от пай на плота след парти или вечеря. Но ако паят ви съдържа яйца - като много тиквени пайове например - е разумно да го приберете в хладилника, за да намалите риска от развитие на вредни бактерии.

Кетчуп

Знаем какво си мислите: В ресторантите за бързо хранене бутилките с кетчуп се оставят на масите по цял ден, защо да не мога да направя същото у дома? Според Академията по хранене и диетика съхраняването на кетчупа в хладилник не само му помага да остане свеж, но и да запази възможно най-дълго своя вкус.

Още: Безопасно ли е да се консумира слузест спанак

Черен шоколадов сироп

Кой не обича да сипва шоколадов сироп върху сладолед или брауни? Въпреки че изглежда устойчив на съхранение, шоколадовият сироп рискува да придобие странни вкусове, ако не го държите на хладно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 ясни знака, че сте в токсични отношения

5 ясни сигнала, които Вселената изпраща, когато пред вас идват предизвикателства

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 1 - 7 юли 2024

Виц на деня: Докторе

Виц за добро утро: Лекар към пациентка

Писмо от съдбата до теб...

Стихотворение на деня, 30 юни, от Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 30 юни 2024

Таро хороскоп за 30 юни 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 юни /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com