Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 опасности на вилата, които могат да те пратят направо в болницата

10 юли 2024, 09:49 часа

Толкова е хубаво да избягаш от градската суматоха в провинцията. Слънчеви бани, барбекю и плуване в прохладна река е мечтата на много жители на града. Докато се наслаждават на почивката си, хората забравят, че тук са концентрирани голям брой рискове, изискващи изключително внимание и предпазливост.

Опасни животни

1. Таралежите са носители на инфекции

Таралежът, разбира се, няма да изяде човека - диетата му се състои главно от жаби, змии и червеи. Въпреки това, това животинче може лесно да навреди на здравето ви. Всичко е заради неговите игли. Те носят опасни болести, включително бяс. Затова е строго забранено да ги докосвате или да ги носите вкъщи.

Това са най-опасните насекоми, които всички игнорираме през лятото

2. Хитри змии

Змиите много се страхуват от хората, така че често се крият на труднодостъпни места. Заради това те могат да бъдат незабелязани и случайно засегнати. Ако не бъдете ухапани, считайте се за късметлия. Ухапването от змия, разбира се, е опасно, но вероятността от смърт все още е ниска: рядко виждаме такива змии. За да не излагате себе си и близките си на неприятно съседство, трябва да сведете до минимум местата, където змиите могат да се скрият: планини от боклук, висока трева и др.

3. Гризачите са малки, но щетите са големи

Никой не обичат гризачи, защото те често увреждат домовете и са носители на различни инфекции. По-добре е да не докосвате тези животни с голи ръце, особено ако бъдат намерени мъртви.

Насекоми

1. Ухапването от кърлеж може да има тежки последици

Кърлежите са опасни за здравето на хората и животните, тъй като могат да пренасят различни инфекции. Най-известните от тях са енцефалитът, пренасян от кърлежи, и борелиозата (лаймска болест).

Кръвопийците са активни през топлия сезон, особено в гористи и тревисти райони. Ето защо е важно да вземете предпазни мерки, когато сте в тези зони.

2. Оси

Осите са опасни заради способността си да жилят, което може да причини болезнена реакция при хората, алергии или дори анафилактичен шок при хора със свръхчувствителност към отровата.

Има ли отровни насекоми в България?

Отровни растения

1. Хортензията е красив убиец

Кой би си помислил, че това красиво цвете може да убива? То става опасно само, когато попадне в тялото, тъй като съдържа цианидни отрови, които са смъртоносни за хората.

2. Отровна свинска трева

Сокът от свинска трева съдържа фурокумарини, които могат да причинят фотодерматит при хората, причинявайки дразнене на кожата и изгаряния при излагане на ултравиолетови лъчи. Просто казано, никога не трябва да докосвате това растение с голи ръце.

3. Аконитът е само привидно безвреден

Това цвете е невероятно красиво, но също толкова невъобразимо опасно. Той е напълно отровен и може да накара сърцето на човек да спре или да забави дишането му. По-добре е да избягвате това растение и да не го докосвате.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес