Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 храни, които съдържат повече протеини от яйцата

01 юли 2024, 14:00 часа

Яйцата са основен продукт в много диети, известен с високото си съдържание на протеини. С около 6 грама протеини в едно голямо яйце, те често се смятат за източник на протеини. Въпреки това няколко други храни съдържат повече протеини в порция от яйцата, което ги прави отлични алтернативи за тези, които искат да разнообразят приема си на протеини. Ето осем такива храни:

Реклама

1. Пилешки гърди

Пилешките гърди са източник на протеини. Една порция от 3 унции (85 грама) варени пилешки гърди съдържа около 26 грама протеини. Това постно месо е не само богато на протеини, но и с ниско съдържание на мазнини, което го прави популярен избор сред фитнес ентусиастите и тези, които искат да изградят мускули.

5 храни, които съдържат повече протеини от яйцата

2. Пуешки гърди

Пуешките гърди са друг отличен източник на протеини. Една порция от 3 унции (85 грама) осигурява приблизително 25 грама протеини. Подобно на пилешкото, пуешкото е постно и универсално, подходящо за различни ястия - от сандвичи до салати.

3. Гръцко кисело мляко

Гръцкото кисело мляко се отличава с високото си съдържание на протеини. Една порция от 6 унции (170 грама) обезмаслено гръцко кисело мляко съдържа около 15 грама протеини. То е богато и на пробиотици, които са полезни за здравето на червата. Гръцкото кисело мляко може да се консумира самостоятелно или да се използва като основа за смутита и парфета.

4. Сирене с извара

Изварата е млечен продукт, който предлага значително количество протеини. Порция от 1 чаша (210 грама) нискомаслена извара съдържа около 28 грама протеини. Освен това тя е богата на калций, който е от съществено значение за здравето на костите. Сиренето може да се консумира като закуска или да се включва в различни рецепти.

5. Риба тон

Рибата тон е богата на протеини риба, която осигурява около 25 грама протеини на 3 унции (85 грама) порция. Тя е и отличен източник на омега-3 мастни киселини, които са полезни за здравето на сърцето. Рибата тон може да се консумира прясна, консервирана или като част от салати и сандвичи.

6. Леща

Лещата е източник на протеини на растителна основа. Една чаша (198 грама) варена леща съдържа около 18 грама протеини. Тя е богата и на фибри, които улесняват храносмилането и помагат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар. Лещата е универсална и може да се използва в супи, яхнии и салати.

6 най-добри източника на протеин – тези храни, които трябва да ядете, за да останете здрави и слаби

7. Киноа

Киноата е пълноценен протеин, което означава, че съдържа всичките девет основни аминокиселини, които организмът не може да произведе сам. Една чаша (185 грама) сварена киноа осигурява около 8 грама протеини. Тази зърнена култура също така не съдържа глутен и е богата на фибри, желязо и магнезий. Киноата може да се използва като основа за салати или като гарнитура.

8. Бадеми

Бадемите са богата на протеини закуска. Порция от 1 унция (28 грама) бадеми съдържа около 6 грама протеини, което се равнява на съдържанието на протеини в едно яйце. Освен това те са богати на здравословни мазнини, фибри и витамин Е. Бадемите могат да се консумират самостоятелно, да се добавят към салати или да се използват като хрупкава добавка към различни ястия.

Тези осем храни предлагат повече протеини на порция, отколкото яйцата, което ги прави отличен избор за тези, които искат да увеличат приема на протеини. Независимо дали търсите растителни варианти или постно месо, тези богати на протеини храни могат да ви помогнат да задоволите хранителните си нужди и да поддържате здравословен, балансиран хранителен режим.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес