Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 суперхрани, които ви помагат да заченете по-бързо

11 август 2024, 13:40 часа

Ако планирате да заченете, тогава е време да промените диетата си. Това важи не само за бъдещата майка, но и за бащата. Според дългосрочни наблюдения на голям брой жени, правилната диета може да намали с 66% случаите на ановулаторно безплодие (безплодие, свързано с липса на узряване на яйцеклетката) и с 28% на други видове безплодие. Какво трябва да включат в диетата си тези, които планират бебе?

Целта на диетата

·       насищане на тялото с „правилния“ протеин, хранителни вещества, витамини, микроелементи;

·       премахване на дефицита на витамини и минерали;

·       създават резерви от фолиева киселина в червените кръвни клетки;

·       опитайте се да нормализирате или да доближите своя индекс на телесна маса до оптималния.

Липсата на фолат намалява способността на жената да зачене, увеличава риска от спонтанен аборт и дефекти на невралната тръба на плода. Както поднорменото, така и наднорменото телесно тегло имат отрицателно въздействие върху плодовитостта - способността за зачеване на дете. Недостигът на протеини, витамин D, омега-3, желязо, йод и други микроелементи също е изключително нежелателен.

И така, какви храни се препоръчват за повишаване на плодовитостта?

10 пролетни суперхрани, които ни зареждат с много здраве и жизненост

Топ 7 групи здравословни храни

Здравословните мазнини  са храни, които съдържат полиненаситени мастни киселини: мазна морска риба - сьомга, скумрия, херинга, камбала; растителни масла - зехтин, ленено масло, рапично масло; ядки - лешници, бадеми, пекан, кашу. Препоръчват се зеленчукови салати с растителни масла и ленено семе.

Протеин  - растителният протеин трябва да преобладава в диетата пред животинския протеин. Не трябва да се увличате по червеното месо, по-добре е да го ядете 1-2 пъти седмично. Трябва да се обърне внимание на бобовите култури - боб, нахут, грах. Предпочитани източници на животински протеин са риба, птици (пилешко, пуешко), заешко.

Въглехидрати  – избирайте бавни въглехидрати вместо бързи. Ядем продукти от пълномаслено брашно. Зърнени култури - тъмен ориз, манастирски овесени ядки, фибри. За предпочитане е да изберете грубо пълнозърнесто брашно, а не пшенично брашно.

Млечни продукти  - оптимална масленост - 2,5-5%. Не се препоръчват нискомаслени храни, не съдържат витамини A, D, E и малко калций.

Фолати и витамини от група В – яжте оранжеви и зелени зеленчуци, спанак, маруля, броколи, варива, боб, леща, овесени ядки, семена, пшеничен зародиш.

7 достъпни суперхрани, които има във всеки магазин

Желязо  – богати са на него морски дарове, миди, бял боб, спанак, кашу. През този период не се препоръчва да се яде черен дроб, тъй като съдържа излишък от витамин А, който може да бъде опасен..

Чиста питейна вода – изберете вода, а не сладки напитки. Консумираме поне 1-1,5 литра на ден.

Хранителни добавки само по препоръка на лекар

Допълнително по лекарско предписание може да се препоръча прием на лекарства - фолат в доза 400-800 mcg дневно, йод, желязо и други - според индивидуалните показания и в дозировка, определена от лекаря. Самостоятелният прием на различни хранителни добавки и мултивитаминни комплекси без лекарска препоръка е забранен.

Разбира се, ако дългоочакваната бременност все още не настъпва, консултирайте се с лекар своевременно. Препоръчително е да изчакате не повече от една година за зачеване. Ако една жена е на 35 или повече години, по-добре е да започнете изследването след 6 месеца неуспешни опити за забременяване.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес