7 причини, заради които не усещаме вкуса на храната

17289
7 причини, заради които не усещаме вкуса на храната
Снимка: iStock/Guliver

Вкусовите рецептори на езика са отговорни за това как мозъкът ни оценява определен вкус. Оказва се, че най-различни фактори могат да повлияят на възприятието и дори обичайната храна става безвкусна.

1. Инфекции

Както вирусите, така и бактериите могат да повлияят на вкуса. Най-често това се случва заради загуба на обоняние, назална конгестия. Не можете да усетите пълноценния вкус, без да помиришете!

2. Соматични проблеми

Проблемите с мозъка са често срещана причина за променени при вкусовите рецептори. При склероза, болест на Алцхаймер, Паркинсон този симптом е много чест.

3. Недостиг на витамини

9 начина да започнете да се храните здравословно без много усилия

Не само околната среда влияе пряко на нашето здраве, но и диетата ни. За съжаление не можем да променим външните фактори, но може да пр...

Ако ви липсват микроелементи, минерали, витамини, най-вероятно вкусът няма да бъде толкова детайлен. Проверете за недостиг на витамини В, А, цинк и мед. Понякога е достатъчно да направите курс прием на витамини, за да коригирате ситуацията.

4. Нарушение на нервната система

Нервната система е проводник на вкуса и обонянието. Ако нервите са повредени по време на заболяване или по друга причина, не е изненадващо, че обонянието и вкусът са силно променени. Такова последствие може да провокира инфекция в ушите, хирургическа намеса, зъбни манипулации, дисфункция на лицевия нерв и травма на главата. 

5. Лекарства

Приемът на лекарства е друга причина за влошаване на вкуса и обонянието. Ако медикаментът съдържа АСЕ инхибитори, вкусът най-вероятно ще се влоши. В допълнение, някои лекарства съдържат компоненти, които причиняват сухота на лигавиците, съответно нарушавайки работата на рецепторите. Бъдете внимателни, когато приемате антибиотици, хормони, диуретици, мускулни релаксанти, антидепресанти. Те също така пречат на вкуса на лекарствата срещу депресия, гъбички, алергии, вируси, за лечение на централната нервна система.

Консумацията на тези храни ще ви помогне за детоксикация на тялото

Пролетта е тук, макар студеното, мрачно време да не подсказва за това. Сезонът на пробуждането тропа на вратата ни и е време да прочист...

6. Възраст

Вкусовите рецептори с възрастта стават все по-малко и работят по-слабо, отколкото през младостта. Нарушаването на обонянието също е проблем, свързан с възрастта, всичко това заедно влияе негативно върху усещанията при хранене. Има още един фактор - прием на лекарства, заболявания, които зачестяват с възрастта.

7. Лоши навици

На първо място, това се отнася за тютюнопушенето, за опасностите за което всички знаят. Цигарите имат лош ефект не само върху кръвоносните съдове, белите дробове, но и върху усещането за вкус. Не всеки знае, че цигарите съдържат различни канцерогенни вещества, алкалоиди, които унищожават клетките, включително рецепторните клетки. Последните проучвания показват, че вкусът на пушачите е силно нарушен в сравнение с непушачите. 

Възприемането на вкуса, без горепосочените причини, обикновено е на постоянно ниво. Рецепторите се актуализират редовно, но понякога вкусът изведнъж се губи. На първо място, това може да бъде причинено от следните заболявания: наранявания и заболявания на ушите, главата, настинки, синузит, белодробни инфекции, проблеми с венците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 знака, че Вселената иска да продължите напред разделени

Топ 5 летни заместители на кафето

Как да разберем дали партньорът ни е предопределен от съдбата?

Ретрограден Нептун от 2 юли: Всичко скрито зад кулисите излиза наяве!

Баба Ванга: Не се спирайте по улицата да четете некролози

Не можете да отслабнете? Учените откриха генетична причина

7 предполагаеми признака, че срещу вас стои психопат

Как се приготвя традиционният турски чай

Лесен начин за премахване на семките от черешите

Сузанита с разтърсващи откровени, извадила нож на майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com