Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 остарели навици за пране, които съсипват дрехите ви

17 септември 2024, 11:01 часа

Прането е неприятно занимание за мнозина. Но когато се чувствате така, може да е полезно да спрете и да бъдете благодарни, че перилните препарати, пералните машини и сушилните на дрехи не са това, което бяха!

Още: Какво пропускаме, когато мием ръцете си: Съвети за възвръщане на младостта на кожата

Например детергентите се предлагат в предварително дозирани количества, съдържат по-ефективни почистващи ензими и са по-добри за околната среда. А пералните машини са по-големи, по-щадящи дрехите и програмируеми за почти всеки тип тъкан и количество пране! На всичкото отгоре, автоматичните сушилни облекчават скучната работа по окачването на дрехи навън през зимата, предлагат избор на цикъл за всяка тъкан и дори дезинфекцират дрехите.

С всички тези иновации е време да се откажем от някои от навиците и съветите за пране, които научихме преди години. Разгледайте тези седем остарели навика за пране, които трябва да спрете да следвате.

Правите понеделник „Ден за пране“

„Переш в понеделник, гладиш във вторник, кърпиш в сряда, готвиш в четвъртък, чистиш в петък и печеш в събота“ беше мантра, която всяка млада жена следваше преди години. Забравете този график и се отървете от старомодната идея да оставяте цялото пране за един ден, защото може да бъде непосилно.

Инвестирайте в множество кошове и научете членовете на домакинството да разделят мръсното пране по цвят и тип тъкан. Хвърлете пране в пералнята преди работа и го прехвърлете в сушилнята по-късно през деня. Добавете още едно зареждане за пране преди лягане и го изсушете на следващата сутрин. Сгънете и приберете чистото пране, за да не расте камарата!

Използвате гореща вода за по-чисти дрехи

Някога дрехите са били варени в голям съд с гореща вода на огън, за да бъдат чисти. Тези дрехи бяха или тежки памучни, или ленени, които можеха да издържат на високите температури. Днешните синтетични тъкани и фино изтъканите естествени коприна и памук няма да издържат на многократно почистване с гореща вода. С напредъка в почистващата ефикасност на тежките перилни препарати, студена или топла вода е всичко, от което се нуждаете, за да премахнете повечето петна и замърсявания.

Добавяте още препарат за по-чисти дрехи

Добавянето на повече перилен препарат към всяко зареждане може да изглежда като решението за по-чисти дрехи, но всъщност може да влоши нещата. Предозирането на перилния препарат оставя остатъци в тъканите, които улавят замърсявания и миризми и правят дрехите да се чувстват твърди и драскащи се. Един от най-лошите навици за пране е зареждането на пералнята и изливането на течен перилен препарат върху мръсните дрехи или хвърлянето на шепа капсули перилен препарат. Високоефективните перални машини с предно и горно зареждане се нуждаят само от една капсула или около две чаени лъжички течен перилен препарат за пълно зареждане на прането.

Мислите, че пълните с аромати дрехи са чисти

Въпреки че може да харесате аромата на перилния препарат, останал в дрехите ви след пране, това не означава, че тъканта е чиста. В чистото пране липсват миризми на мазнина, пот или храна. Силно ароматизираните перилни препарати често маскират тези миризми, но те се връщат, когато топлината на тялото ни ги освобождава от тъканта. Опитайте да изперете дрехите с перилен препарат без аромат, за да видите дали почиствате дрехите си.

Настройвате циферблатите за пералня и сушилня и никога не ги сменяте

Ще спестите пари и ще имате по-добри резултати от прането, ако отделите време, за да нулирате размера на прането, цикъла на пране, температурата на водата и настройките на сушилнята за всяко зареждане на пране. Помислете за размера на товара, нивото на замърсяване и какъв тип тъкан почиствате всеки път, когато зареждате пералнята или сушилнята.

Мислите, че не е нужно да четете етикетите за грижа за дрехите

Случвало ли ви се е дреха да се свие или да изтече боя върху целия товар или микрофибърно яке да излезе от пералнята, покрито с мъхове? Тези проблеми вероятно биха били предотвратени, ако бяхте отделили време да прочетете етикетите за грижи. Етикетите идентифицират съдържанието на влакна и предоставят инструкции за почистване. Въпреки че повечето производители ще препоръчат най-консервативния метод за почистване, за да запазите дрехата да изглежда нова, с известен опит в прането можете да решите дали да перете в пералня, на ръка или на химическо чистене.

Още: Колко често трябва да се пере спалното бельо

Вярвате, че пералнята се промива и почиства сама след всяко зареждане

Дори и с всичката вода, която тече при цялостно измиване и изплакване, всяка пералня улавя замърсявания от тялото, косми, мъх и пръст. Почистването на вашата пералня поне веднъж месечно ще ви осигури по-чисто пране и ще предотврати скъпи за ремонт запушвания във водопроводите.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес