Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 неочаквани правила на етикета, за които не сте знаели

12 октомври 2024, 17:30 часа

Етикетът не е реликва от миналото, а признак на уважение към събеседника и показател за нивото на образование.

Правилата на добрите маниери винаги са показвали културното ниво на даден човек. Дори да ви се струва маловажно, трябва да научите някои от тези неща, за да се чувствате уверени при всякакви обстоятелства. Етикетът наистина помага за поставяне на граници в общуването, за показване на най-доброто от себе си и за сближаване във взаимоотношенията. А ето и няколко често срещани норми, за които може би не сте знаели.

Очила на главата

Още: Зехтин екстра върджин: Какво пропускаме, когато избираме в магазина

Не е тайна, че носенето на слънчеви очила на закрито е лоша форма, а излизането с тях през нощта е най-малкото странно и подозрително. Въпреки това да ги свалите и да ги сложите на главата си като лента за глава също не е най-доброто решение. Разбира се, то е доста удобно, но напълно неестетично и неподходящо.

Затова не забравяйте вкъщи и калъфа, за да може в случай на какво да приберете спретнато очилата в чантата си. Ако на улицата към вас се обърнат с въпрос, струва си да свалите аксесоара в знак на учтивост, защото директният зрителен контакт е необходим във всяка ситуация.

Просто искане

Ако ви помолят да подадете сол, не забравяйте да я поднесете заедно с черен пипер. Според правилата на етикета винаги трябва да го правите - не без причина те стоят един до друг. Нещо повече, в някои среди това може да е тест за нивото на етикета ви. Бъдете бдителни и не забравяйте това необичайно правило, дори ако събеседникът ви наистина е искал само сол.

Още: Как да ядем кроасани: етикетни правила за вкусване на френския багел

Основното украшение са добрите маниери

Чантата винаги трябва да се държи в лявата ръка, а за по-голямо удобство е добре да се закача на лявото рамо. По този начин дясната ръка е винаги свободна за ръкостискане. Освен това е удобно и от гледна точка на вашето удобство: няма да се налага постоянно да премествате чантата, за да вземете някоя вещ или да отворите вратата.

Също така трябва да се уверите, че тя винаги е с цип и никога не е на масата - това ще изглежда изключително неприлично, а освен това е нехигиенично. Винаги поставяйте аксесоара на свободен стол или до вас, но не и в скута си.

Делови разговори

Още: Защо е неприлично да казвате „добър апетит“: правила на етикета, които никой не спазва

Според Ерик Хердман, експерт по продуктивност и етикет, когато става въпрос за бизнес етикет, често срещана грешка е да се представяме един на друг само по име.

В професионалните среди е по-подходящо да се представи статусът, т.е. длъжността на човека (лекар, вицепрезидент), и след това да се назоват името и фамилията му. В неофициална обстановка е добре да разкажете още няколко факта за вашия познат и за неговите хобита, защото малко предистория винаги е добра идея.

Масово събитие

Винаги трябва да се приближавате към мястото си на публично събитие или конференция отдясно - това е друго правило на бизнес етикета. Освен това не е позволено да се ръкувате със седящия събеседник - в знак на уважение трябва задължително да станете и да се поздравите. И първият, който трябва да направи това, е този, който влиза в залата след вас, независимо от статута му.

По време на тържеството

Колкото и да е странно, когато се вдига тост във ваша чест, не трябва да отпивате от чашата. Изглежда, че трябва да пиете с всички, но според правилата на етикета е за предпочитане просто да държите чашата в ръка. А когато става въпрос за опитване на напитката, постарайте се да не пиете, докато гледате събеседника в очите. Това се смята за лошо възпитание, защото по този начин лесно можете да изпаднете в неудобно положение и да разлеете съдържанието върху себе си. Затова е по-добре просто да гледате в собствената си чаша.

На масата за вечеря

Ако прекарвате времето си в заведение в голяма компания, запомнете няколко правила. Когато на масата донесат хляб или други закуски, предложете да опитате ястието на съседите си отдясно и отляво и едва след това вземете сами. Ако решите да си поръчате супа, трябва да я изядете с лъжица от себе си: този начин се смята за по-учтив и културен, а също така е част от общоприетите норми на поведение на масата.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес