Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 лесни стъпки за почистване на микровълновата

03 юли 2024, 11:45 часа
Реклама

Знанието как да почистите микровълновата печка е необходимо зло. Когато го правите добре, може да избегнете неприятни миризми и остатъци от храна, които могат да замърсят храната, която затопляте. Освен това, микровълновата ви печка ще работи по-добре (и ще е по-безопасна).

Още: Как да почистите душ кабината, така че да заблести: Две естествени почистващи средства

Почистването на микровълновата печка и поддържането й блестяща е изненадващо лесно. Следвайте нашите съвети за почистване на микровълновата печка отвътре и отвън.

Колко често трябва да почиствате микровълновата печка

Старайте се да почиствате микровълновата веднъж месечно и избърсвайте външната й част всеки път, когато почиствате кухненските плотове. Ако забележите натрупване на петна или миризми, увеличете честотата на почистване.

"Микровълновите обикновено имат живот от около пет до десет години в зависимост от качеството на поддръжка," казва Вера Питърсън, експерт по почистване. "Редовното почистване помага на микровълновата ви печка да остане в най-добро работно състояние."

Какво ви е необходимо за почистване на микровълнова печка:

  • Спрей бутилка
  • Купа, подходяща за микровълнова
  • Дестилиран бял оцет (или лимонов сок)
  • Етерично масло (по избор)
  • Клечка за зъби или малка дървена лъжица
  • Ръкохватки или ръкавици за фурна
  • Микрофибърна кърпа или неабразивна четка за търкане
  • Препарат за съдове, разтварящ мазнини
  • Гъба
  • Кухненска кърпа без влакна
  • Универсален почистващ препарат за кухня
  • Как да почистите микровълновата с оцет

    Чувствате се вдъхновени да запретнете ръкави и да почистите микровълновата си? Следвайте тези лесни стъпки.

    Стъпка 1: Напръскайте петната

    Полезно е да напръскате тежките, упорити петна и разливи в микровълновата, както почиствате петна по дрехите преди да ги пуснете в пералнята. Джет препоръчва да комбинирате равни части бял оцет и вода в спрей бутилка и да напръскате обилно.

    Стъпка 2: Създайте смес за почистване с оцет

    Напълнете купа, подходяща за микровълнова, с две чаши вода и две супени лъжици оцет. По избор, добавете една или две капки етерично масло за приятен аромат. Ако нямате оцет под ръка, Питърсън предлага да използвате прясно изцеден лимонов сок вместо него.

    Съвет: Добавете малка дървена лъжица в купата или поставете клечка за зъби в сместа. Това ще позволи на мехурчетата да се образуват около дървото, докато водата се загрява, предотвратявайки прекомерно нагряване и "експлозия" на водата при кипене.

    Стъпка 3: Загрейте сместа в микровълновата

    Поставете сместа в микровълновата, затворете вратата и загрейте на висока степен за три минути. След това оставете всичко да престои още 15 минути, без да отваряте вратата. Това време на изчакване позволява на микровълновата да се запари, което помага за разпадането на залепналите петна.

    Стъпка 4: Отстранете сместа и въртящата се плоча

    С помощта на ръкохватки или ръкавици за фурна, внимателно извадете купата от микровълновата и я поставете настрана - не я изливайте веднага. Също така, извадете въртящата се чиния, за да я измиете в мивката.

    Стъпка 5: Избършете вътрешността

    Намокрете чиста микрофибърна кърпа със сместа от оцет и избършете вътрешността на микровълновата. Повечето замърсявания трябва да се отстранят лесно, но ако имате упорити петна или трудно достъпни места, Джет предлага да използвате неабразивен инструмент за търкане.

    Стъпка 6: Измийте въртящата се чиния

    В кухненската мивка почистете въртящата се чиния с препарат за съдове, топла вода и гъба. Подсушете я с чиста кухненска кърпа и я поставете обратно във вече чистата микровълнова печка.

    Стъпка 7: Почистете външността

    Напръскайте универсален почистващ препарат върху чиста кърпа и избършете външната част. (Никога не пръскайте директно върху контролния панел.)

    Питърсън добавя: "За неръждаема стомана, потопете кърпата във вода и течен сапун, изстискайте я и избършете." Не забравяйте да избършете контролния панел, страните, горната и долната част.

    Как да запазите микровълновата си чиста по-дълго

    Да имате блестяща микровълнова печка може да бъде значимо постижение. Помогнете й да остане чиста по-дълго, като следвате тези съвети.

    Покривайте храната

    Превенцията е ключът. Преди да включите микровълновата, поставете подходящ за микровълнова капак или хартия над храната, която може да пръска.

    Почиствайте разлятата храна веднага

    Току що разлятата храна е много по-лесна за почистване в сравнение с втвърдените замърсявания. "Ако разливи се случат, повечето могат да се отстранят с топла сапунена вода или с препарат за микровълнови печки," казва Питърсън.

    Използвайте подходящи за микровълнова съдове

    Винаги използвайте подходящи за микровълнова купи. Някои материали могат да се разтопят или да предизвикат искри, водещи до замърсявания или пожари. Съдът трябва да има надпис "подходящ за микровълнова" на дъното (или на оригиналната опаковка) и не трябва да се нагрява прекалено, когато се използва в микровълновата.

    Следвайте времетраенето за готвене

    Една от най-честите причини за замърсявания в микровълновата е пресготвянето на храната. За да предотвратите това, винаги следвайте препоръчаното времена за готвене. Намаляването на мощността също може да предотврати прегряване на храната.

    Още: Как да почистите дървените подове без химикали

    Почиствайте редовно

    В допълнение към моментното избърсване и почистване, стремете се към дълбоко почистване на микровълновата веднъж месечно, за да я поддържате блестяща!

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес