7 храни, които трябва да купувате в големи количества

2399
7 храни, които трябва да купувате в големи количества
Снимка: iStock

Тъй като цените постоянно варират, може да бъде изкушаващо да се възползвате от разпродажби и други текущи оферти и да се запасите с всичките си любими продукти преди цените да се покачат още повече. Трябва обаче да се избягват необмислени действия. Първо, струва си да запомните, че някои продукти просто не са подходящи за закупуване на едро. Това са зеленчуци, плодове, билки, кафе, подправки.

Купуването на някои продукти на едро все още е жизнеспособна идея. Но трябва да се прилага разумно. Диетолозите изразиха своето експертно мнение по този въпрос, като съставиха списък с това кои продукти могат, а понякога и трябва да се купуват на едро.

Бобови растения

Ползите от наличието на голямо количество сух боб или леща под ръка могат да бъдат утроени. Първо, сушените храни имат много по-дълъг срок на годност от варените или пресните храни. Фасулът и лещата са изключително универсални и се използват в широка гама от ястия, включително супи, основни ястия и салати. И накрая, бобовите растения са отличен източник на растителни протеини и други основни хранителни вещества. Купуването на боб на едро означава, че винаги ще имате протеин под ръка, както и надежден източник на фибри, желязо, магнезий и калий, готов за готвене, когато имате нужда от него.

Паста и ориз

Сухите храни издържат наистина дълго време. Подобно на сушените бобови растения, пастата и оризът имат дълъг срок на годност. Според професионалистите можете спокойно да добавите година или две към него.

8 храни, чийто срок на годност никога не изтича

Замразени зеленчуци и плодове

Увехнал спанак, покафенело авокадо, покълнали картофи са тъжна гледка. Много хора се сблъскват с този проблем, когато вземат необмислено решение да купуват пресни продукти на едро. Ако наистина харесвате изобилието в дома си, замразените зеленчуци, плодове и горски плодове могат да бъдат спасение.

Замразените плодове и зеленчуци се замразяват в пика на тяхната зрялост, за да се заключат всички хранителни вещества. Зареждането на вашия фризер със замразена храна е лесен начин да включите плодове и зеленчуци в ежедневната диета на вашето семейство. Можете да ги съхранявате безопасно във фризера до шест месеца, което е божи дар в сравнение със срока на годност на повечето пресни храни на растителна основа, който е само около седмица.

Замразени птици и риба

Рибата и домашните птици са отлични източници на протеини. Можете да добавите много от тези артикули към списъка си за пазаруване, но се уверете, че те са замразените опции. Московиц казва, че докато прясната риба и пилешкото са по-скъпи и се развалят бързо, „купуването на замразени протеини в по-големи количества може да ви помогне да спестите пари, да предотвратите развалянето и да улесните задоволяването на вашите нужди от протеин през целия ден.

“Можете бързо и безопасно да хвърлите замразени пилешки гърди или риба направо във фурната, без да ги размразявате – и в краен случай може да отнеме малко повече време за готвене от обикновено. Това обаче е чудесен резервен вариант, ако забравите да извадите месото от фризера навреме.

Твърди сирена

Твърдите сирена като пармезан могат да се съхраняват в хладилник най-малко шест месеца. Проверете срока на годност на опаковката и не забравяйте, че целите глави издържат по-дълго от нарязаните парчета. Много други разновидности също могат да се съхраняват в хладилник за 3-4 месеца, така че е напълно възможно да се запасите с няколко опаковки напред. Е, ако разбирате, че няма да имате време да изядете цялото сирене преди изтичане на срока на годност, можете да го поставите във фризера и по-късно да го използвате в процеса на приготвяне на различни ястия.

Лекар каза кои храни могат да се ядат след срока на годност

Сол, сода, захар

Не си струва да купувате подправки за бъдеща употреба, но солта, содата, захарта и подобни сухи съставки не съдържат влага и следователно не променят свойствата си, лесно се съхраняват още 1-2 месеца след изтичане на срока на годност. Напоследък цените на такива продукти се променят често, така че ако производителят или видът са важни за вас, не се колебайте да закупите предварително.

Семена от чиа

Семената от чиа са малки, но пълни с най-доброто от всичко. Те са заредени с хранителни вещества като омега-3, фибри и протеини и помагат за понижаване на кръвната захар и холестерола, като същевременно поддържат здрава храносмилателна система и насърчават здравето на сърцето.

Поради тези причини чиата бързо се превърна в популярна добавка към смутита, кисели млека, зърнени храни, хляб и мъфини. Но има един недостатък - това е доста скъп продукт. Въпреки това, можете да се запасите, когато намерите атрактивна цена, и тогава можете да дишате спокойно, знаейки, че продуктът ще остане в добро състояние до една година. И този период може да бъде удължен, ако хвърлите семената в херметически затворен съд и го поставите в хладилника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-щастливата зодия през юли 2024: Желанията се сбъдват, идват внезапни печалби и любов!

Вечерен виц: С кво одиш на работа?

Виц на деня: Кажете къде

Рецепта за вкусно до немай къде пържено кюфте - Комшиите ще питат за рецептата

Виц за добро утро: На гарата

Много силна притча за вечно заетия баща

Петровден е! Прочетете тази мощна молитва за здраве

Стихотворение на деня, 29 юни, от Радой Ралин

Любовен съвет за всяка зодия за 29 юни 2024

Таро хороскоп за 29 юни 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com