Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 храни, които не трябва да топлите в микровълновата

15 февруари 2021, 09:25 часа

Микровълновата печка е създадена случайно през 40-те години на 20-ти век и днес е основен кухненски уред във всяко домакинство. Удобна е за затопляне на готови ястия и готвене, но има някои храни, които на всяка цена трябва да избягвате да затопляте. Ето основните от тях:

1. ВАРЕНИ ЯЙЦА

Ако притопляте варено яйце в микровълнова фурна, парата повишава налягането във водата. Тъй като яйцата имат тънка мембрана и черупка, не могат да задържат налягането, а това води до „експлозия“ във фурната или чинията.

2. МОРКОВИ

Морковите могат да се затоплят и готвят в микровълнова печка, но не поставяйте сурови моркови, особено, ако не са обелени, защото това е опасно. Ако морковите не са измити добре и имат дори и малки остатъци от мръсотия, минералите от почвата предизвикват искри, които са опасни за уреда и могат да го повредят, ако се случва редовно.

3 ОБРАБОТЕНО МЕСО

Обработеното месо не е най-полезната храна, защото съдържа голямо количество сол, оцветители, консерванти и други химически добавки. Като прибавим към това и радиацията от микровълновата, нивата на холестерола се повишават, а това води до сърдечни проблеми. Най-безопасният начин да затоплите шунка или наденичка е на скарата или на готварския котлон.

4. ВОДА

Затоплянето на вода в микровълнова печка изглежда съвсем просто нещо и спестява много време. Но най-честите случаи на избухване стават именно от гореща вода, поставена в микровълнова печка, особено от деца. Електромагнитните вълни в уреда затоплят водата до супер горещо състояние, правят молекулите нестабилни, което може да доведе до експлозия.

5. ЛЮТИ ЧУШКИ

Колкото по-люти са чушките, толкова по-опасно е да ги слагате в микровълнова фурна. Съдържат големи количества капсаицин, вещество, което може да бъде силно запалимо. Когато капсаицинът се изложи на електромагнитните вълни на уреда, започва да пуши и може да избухне пламък. Пламъкът и димът, които излизат от микровълновата, могат да причинят раздразнения на кожата и изгаряне.

6. ПИЛЕШКО МЕСО

Един от големите недостатъци на пилешкото месо е, че разпространява салмонела, особено ако не е добре термично приготвено. Ако поставите парче сурово месо в микровълновата, вероятността да го приготвите добре е минимална, което го прави потенциален риск за разпространение на бактерии. Същото важи и за другите видове сурово месо. Най-добре е месото да се готви на директна топлина, в тиган, тенджера, на скара или във фурната.

7. ДОМАТИ И ДОМАТЕН СОС

Подобно на варените яйца, доматите също могат да предизвикат експлозия, ако стоят дълго време в микровълновата. Поради течността, която се съдържа в пресните домати и в соса, повишаването на налягането води до избухване и цялата ви печка ще се покрие в червена течност.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес