Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 фрази, които ще ви помогнат да поддържате адекватно всеки разговор

30 септември 2024, 15:30 часа

Когато става въпрос за лек разговор, той в крайна сметка се свежда до това да накарате другия да се чувства комфортно. Не се страхувайте да поемете инициативата – следните 7 фрази могат да ви помогнат в това.

 

„Харесах буквално всичко там, но защо обичате това място?“

Още: 5 неща, които мъжете не трябва да казват на жените

Както знаете, най-добрите комуникатори са отлични слушатели. Следователно, определено ще можете да направите добро впечатление, като овладеете изкуството да „връщате“ въпроса. Отговорете на въпроса кратко и веднага покажете интерес към мнението на другия човек.

 

"Бихте ли обяснили..."

Нека бъдем честни: хората обичат да учат другите и да се чувстват превъзходни. И ако въпросът се отнася до професионалната дейност или таланта на адресата, вие любезно предоставяте на събеседника възможност да демонстрира силните си страни, като се похвали в разговор.

Още: 6 неща, за които не дължите обяснение

 

„Нека ви представя... Изглежда сте учили в същия университет.“

Със сигурност сте запознати с тези неудобни паузи, след като представите приятелите си един на друг. За хората може да е трудно да започнат разговор, без да знаят нищо един за друг. Ще направите голяма услуга на приятелите си, ако им помогнете да намерят общ език.

 

Още: Правила за общуване с шефа: 5 заповеди, които не трябва да нарушавате

„Не мислите ли, че тези...“

Ако имате впечатлението, че нямате нищо общо с околните, грешите. Поне си успял да си на едно място по едно и също време. За времето няма смисъл да говорим - твърде е отчайващо. Но забелязването на мебел, ястие от бюфет или нещо интересно в околната среда е чудесно начало на разговор. След размяната на мнения е време да се представите.

 

„Беше ми приятно да се запознаем“

Всеки път, когато срещнете някой нов, как ще завършите разговора е по-важно от всичко друго, което казвате. Експертите по етикет препоръчват използването на тази стандартна фраза - тя създава положителна атмосфера, карайки събеседника да се чувства ценен.

 

"Моля, подайте..."

Фактът, че теоретично можете да достигнете до това или онова ястие, все още не е причина да се опитате да го направите. Една учтива молба вместо неудобен опит демонстрира уважение към другите, тяхното лично пространство и етикета като цяло. В допълнение, това е чудесен начин да подправите донякъде комуникацията с вашите съседи, особено ако не се познавате.

 

„Доколкото разбирам...“

Вашето мнение може да не съвпада с мнението на вашия събеседник. Но все пак не трябва директно да заявявате, че някой греши. Директната конфронтация по същество изразява неуважение и може да доведе до ескалация. Вместо „грешите“, използвайте елегантни, меки формулировки „Доколкото разбирам...“, „Според мен, работи малко по-различно...“. Тактът и дипломацията ще ви помогнат да предотвратите споровете да стигнат до точката на абсурда.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес