Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 често срещани убеждения, които ви пречат да водите здравословен начин на живот

17 септември 2024, 06:00 часа

Често човек си дава обещание да започне нов живот на 1 януари или в понеделник. Но нещо се обърква и крайният срок за въвеждане на здравословни навици постоянно се отлага или дори изчезва от календара. Понякога това поведение се обяснява с банален мързел, но има и други причини.

Учени от Кралския технологичен университет в Мелбърн проведоха проучване сред възрастното население на Австралия и установиха убеждения, които по някакъв начин пречат на хората да преминат на страната на здравословния начин на живот. Ето и най-често срещаните от тях.

1. „Нямам време.“

Още: 5 навика, които ви пречат да постигнете успех

И това е най-често срещаното оправдание. Всъщност това е по-скоро обикновено извинение. Времето може да бъде оскъдно, ако не го разпределяте правилно, затова си струва да анализирате дневния си график. Със сигурност между работата и домашните задължения ще има почивки, които са запълнени с не най-полезните неща за вършене.

Можете да се опитате например да ограничите сърфирането в интернет или да се откажете от навика да гледате почти целия сезон на сериала за една вечер. И вместо това отделете поне половин час за ежедневна домашна тренировка. Това вече ще направи обичайния начин на живот по-полезен за здравето.

2. „Липсва ми мотивация.“

В основата на мотивацията стои желанието или подтикът към действие. Но понякога настроението да отслабнете, да преминете към здравословно хранене или просто да спортувате може да не е достатъчно. Дори и да постигнете резултати, съществува риск да се върнете към рутината.

Още: 4 зодии, които постигат успехи с лекота

Здравословният начин на живот не се състои само в това да изглеждате добре в огледалото. Опитайте се да намерите по-дълбоки причини за промяна.

Не чакайте, докато стимул за тях ще бъдат лошите тестове или лошото здраве. Мотивирайте се, като се грижите за себе си и за здравето си. Доброто хранене, наред с другото, намалява риска от сърдечносъдови заболявания и спомага за укрепване на имунната система. Освен това списъкът с ползите от редовната физическа активност включва превенция на хипертония, инсулт, диабет и дори някои видове рак, да не говорим за подобреното качество на живот и благополучие като цяло.

3. „Нямам достатъчно воля.“

На много хора първоначално им е трудно да съберат мислите си и да дойдат във фитнеса. Силовите тренировки изглеждат твърде тежки, така че от време на време се налага буквално да се принуждавате да спортувате. Тренирането чрез нежелание не е свързано със силата на волята. Един ден, отново преодолявайки себе си, може просто да намразите физическата активност и да се откажете от добрите начинания.

Още: Навиците на богатите: 7 важни правила, за да станете успешни и щастливи

Спортът трябва да носи удоволствие, затова не се ограничавайте само в една посока. Опитайте различни видове натоварвания, за да откриете рано или късно нещо, което ще ви хареса и ще донесе резултати. В края на краищата всички сме различни: някой обича да се поти във фитнес залата, вдигайки огромни тежести, а за някого студиото по пилатес е истинско място за сила.

4. „Няма да мога да си намеря компания.“

Да пътуваш сам в света на здравословния начин на живот може да изглежда скучно. Съвсем друго е, ако наоколо има човек, който може да върви ръка за ръка с вас. Партньорът или компанията ще бъдат добър мотиватор и няма да ви позволят да пропуснете тренировка поради мързел. Освен това, когато човек не е сам, може да се чувства по-комфортно да тренира във фитнеса или на групови занимания, без да се смущава.

Поканете приятели или членове на семейството да ви правят компания. Превърнете начинанията си в игра и измислете предизвикателство: например, съгласете се да не ядете бърза храна в продължение на месец или вижте кой може да измине най-много крачки за една седмица. Ако не можете да намерите подкрепа сред приятелите си, посетете групи в социалните мрежи. Често там можете да намерите подходяща компания за активни тренировки на чист въздух или групови занимания по йога.

5. „В близост до дома няма къде да се упражнявам“.

Има моменти, когато желанието да внесете малко активност в живота си е разбито от суровата действителност. Например абонаментният билет за най-близкия фитнес клуб е твърде скъп, а бюджетната фитнес зала е на два часа път с кола.

За да преодолеете това убеждение, си струва да признаете, че не се нуждаете от голяма красива зала, бягащи пътеки и допълнително професионално оборудване, за да спортувате. Можете да натрупате мускулна маса, да отслабнете или да тонизирате тялото си у дома - например с помощта на йога. В крайна сметка дори ежедневните разходки ще се превърнат в здравословен навик.

6. „Не искам да се отказвам от храната, с която съм свикнал.“

Може да ви се струва, че приготвянето на здравословна храна ще отнеме повече време, ястията задължително ще се получат безвкусни и невкусни, а купуването на здравословни продукти ще струва цяло състояние. А животът като цяло ще се превърне в поредица от ограничения, в които мястото на сладкишите ще бъде заето от глада и спомените за предишното уютно усещане за ситост.

Всъщност здравословното хранене не е сухи варени пилешки гърди за закуска и листа от салата за обяд и вечеря. Правилната храна може да бъде вкусна, разнообразна и доста засищаща. Дори бургерите, пържените картофи и десертите могат да бъдат приготвени по такъв начин, че да не навредят на фигурата ви. Освен това самият процес не винаги отнема повече време от обичайните рецепти. Задушаването на пара или печенето на храна във фурната едва ли отнема много повече време, отколкото пърженето в тиган.

Не е нужно да харчите много пари за скъпи продукти и да ходите до другия край на града за миди. Ежедневната диета на ПП се състои от обикновени храни, достъпни във всеки магазин за хранителни стоки. Например бялата риба е също толкова здравословна, колкото и по-скъпите пъстърва и сьомга, а чуждите плодове и зеленчуци могат да се заменят със сезонни.

7. „С моето разклатено здраве не може да се спортува“.

Вярно е, че някои заболявания, като астма, хипертония или ставни проблеми, могат да ограничат възможностите за физическа активност. Но дори и в такива случаи често е възможно да се намери най-добрата програма за упражнения, за да не навредите на здравето си. Въпреки това, преди да съставите тренировъчна програма, е необходимо да се консултирате с лекар. Специалистът ще ви помогне да вземете решение за подходящия вид дейност и интензивност на упражненията.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес