Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 ценни съвета за спасяване на разсада от гниене

01 март 2022, 15:10 часа
Реклама

В навечерието на пролетта градинарите се подготвят за новия селскостопански сезон и засаждат разсада. Причината за внезапната смърт на растенията обаче може да бъде гниене.

Може да има няколко причини за гниенето на разсада.

·        Преовлажняване на почвата.

·        Твърде ниска температура.

·        Недостатъчно осветление.

·        Заболяване, причинено от микроорганизми.

За да избегнете загниването на разсада, се препоръчва да следвате няколко прости съвета, съветват експерти.

1.       Стерилност

За засаждане на разсад е необходима почвена смес, която е чиста от гъбички и други патогени. Саксиите също трябва да са чисти.

2.       Дълбочина на засаждане

Не се препоръчва да се засаждат семената твърде дълбоко в почвата и да се сеят на малко разстояние един от друго. Важно е да оставите място за циркулация на въздуха, тъй като гъбичките и мухълът предпочитат застоял, влажен въздух.

3.       Осветление

През февруари и първата половина на март естествената светлина за разсада не е достатъчна. Препоръчително е да се осигури на растенията осветление за 12-16 часа дневно от специална фитолампа.

4.       Поливане

Препоръчително е да поливате разсада отдолу, като поставите съда с растенията в тава с вода. Благодарение на това разсадът ще остане сух. Напояването изисква чиста топла вода. Недостатъчната температура, +10°C или по-малко, забавя растежа на растенията и увеличава вероятността от инфекция от микроорганизми. Не можете да "отцедите" разсада, излишната вода трябва да се отстрани. Препоръчително е да се използват контейнери с дренажни отвори за оттичане на излишната вода.

5.       Влажност

В контейнер с разсад върху почвата се препоръчва да нанесете тънък слой пясък, за да поддържате повърхността суха. В този случай, ако пясъкът изсъхне, почвата ще остане достатъчно влажна.

6.       органични фунгициди

За да се борите с патогените на растенията, можете да напръскате разсада със силна инфузия на лайка или канела. Друга домашна рецепта за фунгицид е разтвор от литър вода и капка 3% водороден прекис.

7.       Торове

Докато разсадът има няколко истински листа, не се препоръчва торене. След това можете да подхранвате разсада с торове в концентрация 1/4 от стандарта. Това няма да е необходимо, ако за разсад се използва саксийна смес, съдържаща тор с бавно освобождаване. Ако прекалите с торове, растенията ще започнат активно да развиват горната част в ущърб на кореновата система.

Когато подготвят разсад за засаждане, някои градинари се сблъскват с друг проблем - замразяването на разсада. Не е гарантирано запазването на всички издънки. Въпреки това, можете да опитате да "реанимирате" повечето от тях, ако прибягвате до изпитани методи.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес