Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 вещи, които са морално остарели и е по-добре да изхвърлите

11 август 2024, 16:00 часа

Малко вероятно е внуците ви да искат да преглеждат стари вестници или да изтупат от прахта колекцията си от кукли. Колкото и тъжно да звучи, нещата често си отиват заедно със своите собственици.

В епохата на недостига наистина всеки се е опитвал да натрупа по-скъпи придобивки и да ги остави като наследство на децата си. Но времената се промениха и това, което преди е било ценно, може да се превърне в безсмислен боклук.

Решихме да съберем няколко препоръки, които, надяваме се, ще ви помогнат да се отървете от ненужните вещи предварително. Така че на вашите деца или внуци да не се налага да влачат всичко това на сметището по-късно.

Незабавно изхвърлете тези вещи от кухнята си - носят лош късмет

Псевдостаринни мебели

Разбира се, един скрин или диван от осемнадесети век ще украси всеки интериор и ще бъде оригиналнаа придобивка. Но често по-възрастното поколение запазва стари мебели, смятайки, че с възрастта те стават по-ценни. Интериорните дизайнери обаче бързат да разочароват собствениците на такива "антики".

Те твърдят, че тежките резбовани мебели не са пазарна стока. Много рядко хората искат да си купят нещо подобно. Много от тях следват модните тенденции и не искат да пълнят апартамента с големи масивни предмети.

Колекции

Повечето хора смятат, че колкото повече предмети събират в колекциите си, толкова по-скъпо ще могат да ги продадат на наследниците. Експертите уверяват, че това съвсем не е така. Например няколко добри монети от началото на миналия век ще бъдат много по-изгодна инвестиция, отколкото много разпръснати монети от различни години, купувани по повод.

За колекциите от плакати, порцеланови фигурки, пакетчета чай и други подобни "ценности", според нас, няма нужда да споменаваме. Струва си само да помните, че нещата, които имат значение за вас, може да се окажат абсолютно безполезни за вашите роднини.

Кукли

Експертите твърдят, че времето на куклите е отминало. Младото поколение вече не изпитва носталгия по очарователните момиченца-играчки, а се интересува повече от цифровите технологии.

Сребро

Някога среброто можеше да се продава почти на всеки ъгъл и за него даваха добри суми. Но нещата се промениха и за сребърни лъжици/чаши/сушилки не може да се получи нищо стойностно. Освен това е неприятно да се грижите за тях. Особено ако това са неща, които не са с най-доброто качество и изработка.

Китайски порцелан

Независимо дали става въпрос за вази или други декоративни предмети, не всички от тях наистина имат цена. Ето защо китайските предмети са сред първите, които рискуват да се окажат на сметището.

Защо трупаме вещи и как да се справим с това?

Източни килими

Този интериорен елемент също е изживял себе си. Никой не казва, че висококачествените стоки ще струват стотинки, но килимите се купуват от малцина. Повечето съвременни хора са безразлични към ориенталските орнаменти.

На върха на предпочитанията са неутралните нюанси, геометричните щампи и нещата, които са възможно най-лесни за поддръжка.

4 начина да сортирате ценните вещи от боклука

1. Купувайте по-малко. Помислете си, че сте живели години наред без тази нова дрънкулка. Така че защо да я купувате сега?

2. Периодично преглеждайте натрупаните боклуци и изхвърляйте нещата, които не използвате. Няма нужда да съхранявате "за в бъдеще", децата ви така или иначе ще изхвърлят всичко, когато му дойде времето. Така че защо да чакате дотогава?

3. Ако изведнъж се почувствате зле, че изхвърляте безполезен предмет, върнете се към себе си. Често ли използвате вещи, които сте получили от родителите си?

4. Помислете за начина на живот на децата си. Дали те ще имат нужда от вашите колекции, които сте събирали през годините? Ще искат ли да ги вземат и да ги запазят? Ако отговорът е очевиден, вземете решението с лекота.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес