Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 важни правила за чистота в дома

09 юли 2024, 15:11 часа

Не става дума за маниакална любов към чистотата, но все пак трябва да спазвате някои основни правила за ред. И ще видите как домът ви ще се преобрази!

Не оставяйте нещата за по-късно, ако можете да ги почистите веднага

Не чакайте, докато планината в мивката заприлича на Еверест, а мазните петна засъхнат и могат да бъдат отстранени само с шкурка. Опитайте се да измиете веднага отново съдовете си след готвене или вечеря и ще видите колко време в крайна сметка ще спестите. Същото важи и за други малки неща. Не чакайте, докато не ви останат чисти дрехи, а пускайте пералнята винаги, когато имате достатъчно неща.

Почиствайте определена зона всеки ден

За да предотвратите превръщането на дома си в сметище за нежелани предмети и стари вещи, периодично правете почистване, като се отървете от боклуците, които вече не са ви необходими. Можете също така да разделите къщата на условни зони и всеки ден да обръщате внимание на една от тях. По този начин ще можете да поддържате чистота в целия апартамент.

Полезни съвети, които ще ви помогнат да перете дрехите като в химическо чистене

Превърнете почистването в удоволствие

Не мислете за почистването като за скучно задължение. Пуснете си музика, която ви харесва, и не само ще извлечете полза от процеса, но и ще му се насладите.

Включете всички членове на семейството в процеса

Определете работното натоварване на всеки член на семейството и се уверете, че те са под надзор. Например децата могат да избършат кухненските плотове и да измият чиниите, докато съпругът ви може да се погрижи за водопроводната инсталация, електрическите крушки или пантите, които трябва да се поправят. А вие можете да се посветите на почистването на кухнята. Освен това общата дейност ви сближава, но само не превръщайте процеса в спор.

5 правила за чистене, за които дори идеалните домакини не знаят

Преди да си легнете, огледайте имота си

Преди да отидете в спалнята, още веднъж огледайте жилището си и се уверете, че в мивката няма планина от чинии, чистите дрехи за вас и семейството ви са приготвени и спокойно висят в гардероба, а останалата част от вечерята вече е прибрана в хладилника и дори са хвърлени трохите от масата. По този начин няма да имате неизпълнени задължения за утрешния ден и ще можете да си починете спокойно.

Спазвайте правилото за две минути

Ако анализирате задачите, които трябва да свършите, и осъзнаете, че изпълнението им ще ви отнеме около две минути, тогава, без да ги отлагате, просто ги свършете. Например, избършете мивката, почистете огледалото, сменете спалното бельо, нагласете възглавниците на дивана, почистете плота на масата, измийте чиниите, избършете праха, хвърлете прането в пералнята.

Всички тези прости малки неща ще улеснят живота ви и вече ще можете да поддържате чистота на автоматичен принцип. Това означава, че няма да ви се налага да прекарвате почивния си ден, за да разчиствате безпорядъка в дома си. Вместо това ще можете да прекарате време със себе си или с близките си.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес