Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 противовъзпалителни десерта, които ще ви накарат да се почувствате отлично

21 октомври 2024, 12:30 часа

Когато искате сладко, е почти невъзможно да се преборите с желанието. Но ако се борите с хронично възпаление, може да е трудно да намерите десерт, който да не изостря симптомите ви. Изследванията показват връзка между прекомерната консумация на добавена захар и възпалението - което може да звучи като бонбони, торти и други екстри са забранени.

Още: 10 основателни причини да включите мазнини в диетата си

Регистрирани диетолози казват, че все още можете да се насладите на наслада след вечеря, дори ако се опитвате да поддържате хронично възпаление под контрол. Прочетете за някои от любимите им предложения за противовъзпалителни десерти – плюс за какви хранителни свойства съветват клиентите да внимават, когато поръчват третото си ястие.

Пай със сладки картофи

Сладките картофи са с високо съдържание на фибри, което ги прави отлична съставка за любимите ви десерти, казва Ейвъри Зенкър диетолог. „Фибрите помагат за поддържане на здравето на червата чрез хранене на полезни бактерии, които от своя страна произвеждат късоверижни мастни киселини (SCFAs), които имат противовъзпалителни ефекти“, казва Зенкър. „Също така забавя усвояването на захарта в кръвта, което може да помогне за намаляване на възпалението в цялото тяло.“

Включването на сладки картофи в рецепта за десерт може да добави микроелементи и естествена сладост, което намалява нуждата от добавени захари, казва Зенкър. Добавените захари могат да включват бяла захар, кафява захар, мед или химически произведени подсладители като царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза - по същество всички захари, които се добавят към храните по време на обработка или приготвяне. Когато е възможно, тя препоръчва вместо това да изберете естествена захар, като тези в плодовете.

Чиа пудинг с ябълка и канела

Семената от чиа са солиден източник на ALA омега-3 мазнини, казва Зенкър. „Омега-3 мазнините са свързани с намалено възпаление и понижаване на провъзпалителни маркери като С-реактивен протеин“, казва тя. Плюс това, те са с високо съдържание на фибри. Съдържанието на фибри в това ястие се повишава от ябълките, които също съдържат кверцетин - "флавоноид, за който е доказано, че намалява възпалителните реакции чрез инхибиране на ензимите, които предизвикват възпаление", казва Зенкър.

Подправките, този десерт трябва да бъде предпочитан: и кардамонът, и канелата предлагат антиоксидантни свойства, които могат да помогнат в борбата с възпалението чрез намаляване на оксидативния стрес в тялото. А щедрото използване на подправки във всяка рецепта „може да помогне за подобряване на вкуса и намаляване на нуждата от по-малко хранителни съставки като захар“, казва Зенкър.

Сладък тахан и трюфели от фурми

Зенкър препоръчва десерти, ориентирани към фурмите, благодарение на високото им съдържание на фибри. Таханът извежда противовъзпалителните ползи от тази рецепта на друго ниво, добавяйки цели 5,6 грама фибри в сместа. Тъй като са толкова сладки, фурмите са чудесен вариант, ако сте на лов за лакомство, овкусено с естествени захари. Десертите с фурми също са лесни за персонализиране с любимите ви съставки с високо съдържание на фибри и антиоксиданти. Опитайте овесени ядки за малко хрупкавост.

Фурмите също се съчетават добре с джинджифил, който съдържа гингерол - растително съединение, открито в пресния джинджифил, което изследванията показват предлага противовъзпалителни и антиоксидантни ползи.

Орехови хапки за закуска със суперхрана

Тези сладки закуски могат да се удвоят като конфекция след вечеря или храна за закуска в движение. Те се събират бързо и използват съставки, които може би вече имате в килера си, като овес, ядки, семена и сушени плодове. „Ядките и семената осигуряват здравословни мазнини, витамин Е и минерали като цинк, желязо, селен и магнезий, които имат противовъзпалителни свойства“, казва Зенкър.

Семената от чиа, лененото семе или орехите могат да помогнат за увеличаване на съдържанието на ALA омега-3 мазнини в това лакомство, есенциална мастна киселина, която според Зенкър може да помогне за контролиране на възпалението.

Резенчета ябълка, потопени в шоколад

Смятате ли, че шоколадът е „нездравословен“? Помислете отново. Всъщност, според Зенкър, това просто лакомство увеличава ползите за здравето от ябълките: „Какаото съдържа флавоноиди като епикатехин, който има мощни противовъзпалителни свойства.“

За да увеличите максимално потенциала на този десерт за борба с възпалението, изберете черен шоколад. „Черният шоколад, особено видовете, които са 70% или повече, съдържат по-високи нива на флавоноиди и са свързани с по-високи антиоксидантни свойства“, казва Зенкър. И не пропускайте топингите. Ядките и семената – особено когато се консумират сурови – „всички са добър източник на здравословни ненаситени мазнини, антиоксиданти и фибри.“

Палачинки на тиган с лимоново-маково семе

Боровинките в центъра на това ястие „са с високо съдържание на антиоксиданти, особено антоцианин, който е вид полифенол, който придава цвета на боровинките“, казва Зенкър. Това - плюс високото им съдържание на фибри - ги прави подбодящ противовъзпалителен избор.

Още: Прости закуски за стабилизиране на кръвната захар

Докато Зенкър като цяло препоръчва ограничаване на добавените захари, рафинирани въглехидрати и наситени мазнини - плюс изкуствени оцветители, аромати и подсладители - тя също така подчертава важността да се храните внимателно, каквото и да хапвате. „Присъствието и вкусването на лакомството ви, вместо да се тревожите дали е „достатъчно здравословно“, може да повлияе положително на това как тялото ви реагира“, казва тя.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес