Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 неща, които експертите в почистването винаги изхвърлят след лятото

11 септември 2024, 14:31 часа

Промяната на сезоните винаги е добър момент за голямо почистване на дома, за да започнете на чисто и организирано. С края на лятото има няколко конкретни продукта, с които може да се разделите, според експертите в почистването.

Още: 10 лесни начина да премахнете космите от домашни любимци

Професионалистите споделят шест неща, които е по-добре да изхвърлите, за да започнете следващото лято по правилния начин. Ще си благодарите следващия юни, че сте били проактивни и сте направили инвентаризация на всичко, преди да го приберете.

Стари учебни пособия

Краят на лятото е време да се запасят нови учебни пособия за децата ви (и за вашето работно място) и да се разделите с предмети, които вече не са функционални, за да работите по-ефективно. Прегледайте чекмеджетата на бюрото и калъфите за моливи, преди да се отправите към секцията с училищни пособия в магазина.

"Прегледайте и изхвърлете старите училищни и офис консумативи като изсъхнали маркери и химикалки, празни лепила, малки пастели, износени тетрадки и т.н.," казва Мейси Кройцер, професионален организатор и основател на блог.

Повредени предмети за басейн и плаж

Възможно е да сте се забавлявали с вашите плажни принадлежности през цялото лято, но ако забележите, че някои от тях вече не са функционални и няма да ви бъдат полезни следващата година, ги изхвърлете, казва Кройцер. Тя добавя, че предмети, с които ще искате да се сбогувате, включват спаднали или спукани водни надуваеми играчки, ръждясали плажни столове и напукани дъски за бодибординг.

Джеймс Кинг, мениджър операции, споделя подобни мнения и отбелязва, че по-специално плувните принадлежности може да се наложи да бъдат изхвърлени след лятото.

"Слънцето, хлорът и многото пръскане на вода наистина могат да ги накарат да се напукат," казва той. "Може дори да се появи плесен и мухъл."

Използвани летни козметични продукти

Няма нужда да задържате празни бутилки със слънцезащитен крем — банята на всеки е достатъчно претъпкана без излишни продукти.

„Освободете място в банята си, като изхвърлите празните бутилки и спрейове със слънцезащитен крем, изтеклата козметика и продукти за грижа за кожата, особено тези, които не са подходящи за по-сухите и по-студените месеци,“ казва Кройцер.

Имайте предвид, че празните пластмасови бутилки са рециклируеми и не всичко трябва да отива директно в кофата за боклук.

Износени хавлии

Ако вашите плажни и басейнови хавлии са преминали през значителна употреба след поредното лято, може да искате да се разделите с тях преди следващия сезон.

„Целият този пясък, солена вода и постоянна слънчева експозиция наистина могат да оставят следи,“ казва Кинг. „Тези хавлии са износени по краищата, избледнели от прекомерно слънце или имат петна, които просто не могат да се премахнат.“

Той препоръчва да се разделите с тях и да закупите нови, които ще ви помогнат да започнете следващото лято по правилния начин. Вместо да изхвърляте старите си плажни хавлии, можете да ги пренасочите и да ги използвате като парцали за почистване на дома, миене на колата и др.

Изтекли почистващи препарати

Проверете етикетите на вашите почистващи препарати за лятото, като тези за почистване на веранда или премахване на плесен, и изхвърлете всичко, което е с изтекъл срок на годност или няма много останала течност, предлага Кинг.

„Изтеклите продукти просто не вършат работата толкова ефективно, а почти празните бутилки заемат място,“ казва той.

Използвани или повредени четки за барбекю и въглища

Сезонът на барбекюто приключва, и с това ще искате да изхвърлите празните или повредени торби с въглища. Кинг обяснява, че въглищата за барбекю, изложени на влага, няма да функционират на пълна мощност.

Още: 7 начина, по които съкращавате живота на вашата съдомиялна машина

„Това ги прави много трудни за запалване и правилно горене, и в крайна сметка получавате разочароваща опитност при гриловането,“ казва той.

Вашата четка за барбекю също може да е в по-малко от идеално състояние след натовареното лято на домакинстване.

„Ако смятате, че може да бъде спасена и не искате да я изхвърлите, я оставете да се накисне за няколко часа“. Той препоръчва да направите смес от 1/4 чаша течен сапун, една чаша бял оцет и една чаша вода. След това, се уверете, че я изплакнете добре, оставете я да изсъхне на въздух и съхранявайте.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес