Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 най-чести причини за мухъл в пералнята

22 септември 2024, 14:00 часа

Неприятната миризма от пералнята е ясен знак, че в нея има мухъл. Това означава, че трябва да се вземат спешни мерки, за да се отървете от опасната гъбичка. И в същото време разберете какво е причинило появата ѝ.

 

Какви са опасностите от появата на гъбички в машината?

Още: 7 остарели навика за пране, които съсипват пералнята и дрехите

На първо място, това е опасно за хора с намален имунитет, страдащи от хронични респираторни заболявания или алергии.

В допълнение към неприятната миризма, мухълът често причинява бързо износване на вътрешните части на оборудването, което от своя страна значително влошава качеството на измиване.

 

Защо се появява мухъл?

Още: Признаци, че пералнята ви не пере добре

Гъбичките могат да се развият в пералнята по различни причини, но ние ще разгледаме най-често срещаните.

 

·       Грешно място

Както бе споменато по-горе, много хора поставят машината в банята, защото е най-удобно. Но заради високата влажност в това  помещение, гъбичките се чувстват много добре, бързо се размножават по всички повърхности - разбира се, „пералнята“ също страда от това.

Още: Знаете ли кога се слага омекотител в пералнята

 

·       Затворена врата

Постоянното затваряне на вратата на пералнята също допринася за разпространението на гъбичките. Особено ако, това се прави, когато барабанът и другите вътрешни компоненти на оборудването не са имали време да изсъхнат напълно и да се проветрят.

 

·       Мръсно отделение за прах и гел

Отделението за перилен препарат също често е източник, който „привлича“ спорите на мухъла - в него постоянно се натрупват остатъчна вода и прах за пране (или гел), които служат като отлична среда за размножаване на гъбички.

 

·       Ниска температура на водата при пране

Честото пране при ниски температури също води до развитие на бактерии и гъбички вътре в машината. Това се обяснява с факта, че недостатъчно горещата вода не може напълно да унищожи микроорганизмите върху нещата и частите на уреда.

В допълнение, такива режими на пране не разтварят напълно перилните препарати и омекотителите, в резултат на което техните остатъци се натрупват върху барабана и другите части на „пералнята“ - отново позволявайки на плесента да се размножава безпрепятствено. За да избегнете това, включете 90-градусов режим на вашата машина поне няколко пътинъ месечно.

Освен това, трябва да се помни, че прането с омекотител е строго противопоказано за някои видове тъкни.

 

Неправилно използване на почистващи препарати

Ако сложите твърде много прах, гел или балсам в пералнята, се образува много обилна пяна, част от която неизбежно се отлага в отделението за препарат, по стените на барабана и вътре в гуменото уплътнение, създавайки благоприятни условия за гъбички и бактерии.

Затова периодично използвайте избелващи добавки за пране - те могат не само да възстановят яркостта на тъканите, но и да служат като мощен дезинфектант. Така ще дезинфекцирате и почистите както нещата, така и самата машина.

 

Неправилен монтаж на маркучи

Неправилното свързване на пералната машина към канализацията често води до пукнатини в маркучите, крепежните елементи и други части. И тъй като дренажът и подаването не работят правилно, това причинява застояване на водата вече в самия уред. Разбира се, при такива благоприятни условия на мухъла няма да му отнеме много време, за да се появи.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес