Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 кухненски артикула, които изглеждат красиви, но са непрактични

14 януари 2023, 13:44 часа

За стая като кухнята винаги искате да използвате красиви довършителни материали, мебели и текстил.

В крайна сметка процесът на готвене и хранене в тази стая трябва да носи удоволствие и комфорт. На практика обаче някои решения са доста противоречиви и неудобни.

Релефни плочки

Решението да украсите кухненския гръб с релефни плочки със сложен модел е неправилно. Акцентът, направен по този начин върху работната зона, изглежда добре, но в същото време мръсотията, мазнините и водните капки винаги ще попаднат в релефа на такава плочка. И е много дълго и трудно да се почистят.

Как да изберем практична и иновативна кухня?

Пердета, които трудно се перат

Второто решение, което също не може да се счита за практично, е да окачите красиви завеси в кухнята от тъкани като коприна или памук. Те изглеждат много интересно и красиво рамкират прозореца, но също така абсорбират миризмите от готвене на храна, влага и същата мазнина).

Килим

Разбира се, ходенето по меката и топла тъкан на килима е по-приятно и изглежда много по-ефектно от стандартния ламинат или паркет. Но бъдете готови да почиствате с прахосмукачка по-често, отколкото би трябвало, а също така да тупате кухненския килим отвън или да го чистите на химическо чистене поне няколко пъти в годината, за да се отървете от миризмата на храна.

.В какъв цвят да боядисаме кухнята?

Маса от масивно дърво

Друго неудачно решение е да поставите маса за хранене, чийто плот е направен от едно цяло парче дърво. За разлика от тези маси, чиято повърхност е направена от дървени ламели, пресовани и залепени заедно, дървеният масив е доста капризен в грижите: не обича влага, температурни промени, механични и химични влияния.

Ако се появи голяма пукнатина на такъв плот, той ще трябва да бъде сменен изцяло, което също не е евтино.

Високи мебели

Друг не най-удачен подход е да изберете шкафове, които почти стигат до тавана като мебели за съхранение на кухненски уреди и прибори. Да, визуално издигат цялата стая и изглеждат красиви.

Всеки път ли трябва да се качвате на табуретка, за да вземете сервиз или блендер от най-горните рафтове, които се използват веднъж или два пъти в годината?

Ако не искате да страдате в ежедневието, по-добре е да не купувате такива шкафове, за да украсите кухнята и да създадете място за съхранение.

Обзавеждане на кухня – фокусни точки

Малка маса

И шестото решение, което далеч не е подходящо за всеки, дори ако кухненската част е малка, е да поставите малка маса в нея, подобна на тези, използвани в уличните кафенета.

Ще бъде напълно възможно двама да се настанят там, но ако има голямо семейство, вече е неудобно да поставите няколко чинии със ястия, кошница с хляб и чаши чай на такава маса. И ако дойдат повече от трима души, няма да успеете да ги настаните на малка кръгла маса. Какво е най-добре да направите?

В малките кухни е по-лесно да сложите подвижна маса, която лесно се закрепва и се връща в първоначалното си положение след хранене. Или помислете за такава опция като разширяване на перваза на прозореца, за да използвате площта му като маса за хранене.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес