Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 храни, които стават по-здравословни след термична обработка

26 септември 2024, 12:30 часа

Всеки знае ползите от суровите плодове и зеленчуци, но някои храни стават още по-здравословни, когато се сварят, задушат или изпекат. Високата температура разкрива полезните им качества и увеличава хранителната им стойност. Тези храни стават още по-здравословни, когато са сготвени или задушени.

Домати

Задушените и варените домати съдържат повече ликопен, който е силен антиоксидант и противораково средство. В термично обработените домати това вещество е в по-голямо количество и се усвоява по-добре. А основните витамини, на които са богати доматите, са устойчиви на топлина.

Още: Какво е перфектното съотношение боб-вода при варене?

Червено цвекло

Печеното или вареното цвекло не отстъпва по своите ползи на суровото. Полезните витамини и микроелементи в състава му се запазват след термична обработка. А флавоноидите и антоцианите се усвояват още по-добре.

Чесън

След пържене или задушаване на чесън витамин С се разрушава, но се образува алицин. Това е уникално вещество, което има антибактериални свойства. Печеният чесън е единственият източник на алицин в природата.

Още: Как да разпознаете качественото пилешко месо

Моркови

Сготвените моркови имат 30% повече полезни антиоксиданти, отколкото суровите моркови. Морковите, подобно на доматите, съдържат ликопен, който става по-богат след термична обработка. Бета-каротинът, който е полезен за зрението и защитата от радиация, се освобождава в морковите само след топлинна обработка.

Ябълки

Печените ябълки съдържат малко по-малко витамини от суровите, но пък съдържат много повече пектин. Това вещество предпазва клетките от стареене, бори се с раковите клетки и помага за изхвърлянето на токсините от организма. Ето защо е добре от време на време да печете или консервирате ябълки, а не да ги ядете само сурови.

Още: Само опитните домакини правят това с чушките преди готвене

Спанак

В термично обработения спанак полезните вещества не само не изчезват, но дори са по-лесно смилаеми. Този зелен цвят е полезен за храносмилането и нервната система. В този продукт има много витамин В6, който се усвоява по-добре от организма след обработката на спанака на пара.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес