Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 домакински продукта, които вредят на вас и вашето семейство

01 октомври 2024, 08:20 часа

Всеки ден автоматично поемаме познати неща, без да мислим, че те могат да бъдат изпълнени със скрита заплаха. Привидно безобидни мокри кърпички и ароматизиран сапун може да не са толкова безопасни, колкото изглеждат на пръв поглед.

1. Течен сапун: опасни миризми

Още: Нещата, които нямат място в дома ви

Изглежда, че няма нищо по-безвредно от течен сапун с приятен аромат. Същите тези миризми обаче могат да бъдат източник на сериозна заплаха. Много от тях съдържат фталати, химикали, които могат да навредят на здравето ни. Тези добавки засилват миризмата, но с цената на потенциални респираторни и хормонални проблеми.

2. Мокри кърпички: илюзията за чистота

Мокрите кърпички се превърнаха в незаменим инструмент в ежедневието. Но въпросът е дали те наистина почистват или просто разнасят мръсотията? Най-често се случва последното. Избърсваме масата и веднага преминаваме към други повърхности. Но върху салфетката вече има бактерии, които с радост тръгват на ново пътешествие из дома ви.

Още: 5 предмета, които използвате всеки ден, без дори да знаете, че са опасни

3. Освежители за въздух: Скритата заплаха

Аерозолният освежител за въздух е лесен начин да се отървете от неприятните миризми. Но зад приятния аромат се крие опасност: химикалите в състава могат да навредят на вашето здраве. Вместо това опитайте естествени методи като етерични масла. Напоени памучни тампони, поставени из къщата, са чудесна алтернатива.

Още: Особено опасни: 7-те най-мръсни предмета в къщата

4. Хартиени кърпи: защо изобщо са необходими?

Навикът да се използват хартиени кърпи е станал толкова естествен за мнозина, че малко хора мислят за абсурдността му. Защо да хабим пари и ресурси за кърпи за еднократна употреба, когато има добри стари алтернативи на плат? Те са не само евтини, но и за многократна употреба, което означава, че са по-екологични. Освен това нека не забравяме, че постоянното използване на продукти за еднократна употреба не е добро за околната среда.

5. Силен дезинфектант за ръце: враг или приятел?

В ерата на пандемия мнозина са свикнали да носят със себе си антисептици и да ги използват почти на всеки пет минути. Малцина обаче смятат, че честото използване на такива продукти може да доведе до проблеми за кожата. Сухота, лющене, пукнатини - това очаква тези, които прекаляват с дезинфекцията.

6. Белина: не всичко, което блести, е злато

За мнозина белината е символ на чистота и ред. Изглежда, че без нея къщата няма да бъде наистина чиста. Но всъщност продуктите, съдържащи хлор, не само не се отърват от проблема, но и могат да влошат ситуацията. Например мухълът, който хората обичат да „убиват“ с белина, всъщност остава на мястото си - само губи цвят. Освен това честото използване на белина може да бъде опасно за здравето. По-добре е да използвате специални продукти, които са безопасни както за вас, така и за околната среда.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес