Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 дизайнерски идеи за визуално разширяване на малък коридор

12 април 2024, 21:11 часа
Реклама

Дизайнерите споделиха техники, които ще помогнат да направите малкия коридор по-просторен и интересен. Малкият коридор е често срещана ситуация в много апартаменти. Ето защо, собствениците на такива жилища се стремят визуално да разширят тясното пространство. Дизайнерите ни казаха как да направим това.

Повдигнете входната врата

Високите врати визуално повдигат таваните, което създава усещане за простор. Но не винаги е възможно да се реализира такава идея чрез увеличаване на вратата. В този случай експертите препоръчват „удължаване“ на височината на вратата с цвят. Например, декорирайте пространството над него в същия нюанс. Това визуално ще увеличи обема на нишата на вратата, както и ще я комбинира с останалото пространство.

5 тайни на стилния и модерен интериор: Сега всеки може да се справи с тази задача

Използвайте огледала

Огледалата са най-популярното решение за визуално разширяване на пространството. За коридора можете да изберете огледални врати за шкафове. Благодарение на това решение стаята ще изглежда по-светла и по-голяма. Друг трик е да направите входната врата изцяло огледална. Тя ще отразява светлината от стаята, което ще доведе до илюзията за по-голям коридор.

Гланцираните повърхности създават подобен ефект на визуална просторност като огледалата. Още по-добре е коридорът да има и двете.

Направете подово осветление

Ефектът от разширяване на помещението може да се постигне и чрез правилните сценарии за осветление. Например, можете да подчертаете пода. Най-лесният начин би бил да монтирате диодни ленти близо до цоклите. Благодарение на това се създава ефектът на „плаващи“ стени, а коридорът получава допълнителен обем, пише списание „Идеи за вашия дом“.

9 начина да освежите интериора на апартамента за няколко дни

"Маскирайте" гардероба

За да предотвратите претоварването на коридора с мебели, маскирайте го: например завършете стените и шкафовете по същия начин. Повърхностите могат да бъдат боядисани в един цвят, а релефните елементи могат да се повтарят на фасадите. Така ще създадете ефекта на единно пространство.

Изберете компактни мебели

Компактните мебели са универсално решение за малък коридор. Можете да изберете продукти с малък размер, а също и да „играете“ с дълбочина: например, поставете тясна конзола или рафт за обувки във входната зона. Ще бъде по-добре, ако изберете мебелите точно в цвета на стените.

Изберете окачени конструкции

Висящите мебели са много подходящи за малки стаи, тъй като "плаващият" ефект създава вид на по-голямо пространство, тъй като подът остава свободен. Дизайнерите отбелязват, че както малките нощни шкафчета, така и големите шкафове могат да бъдат „плаващи“.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес