Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 често срещани грешки, които правят всеки интериор скучен

16 февруари 2024, 17:10 часа
Реклама

Експерти обясниха какво прави един интериор скучен и как да  поправим тази грешка. Ако интериорът на вашия апартамент изглежда скучен, не е нужно да правите ремонт или да променяте нещо радикално. Понякога е достатъчно да разгледате по-отблизо детайлите и да направите малки корекции. Какво прави интериора безизразен и как да го поправим, споделиха експерти.

Липса на контраст

Липсата на контраст ще съсипе всеки интериор, независимо каква палитра изберете - светла, пастелна, елегантна тъмна или ярка модерна. Заради това стаята се възприема като твърде плоска и скучна.

Какво е най-добро: добавете няколко цвята към интериора, които са различни от останалите. Това могат да бъдат както богати, така и спокойни нюанси. Достатъчно е да направите няколко малки контрастни включвания, за да направите интериора по-интересен.

9 начина да освежите интериора на апартамента за няколко дни

Празни стени

Стените във всяка стая са доста големи по площ. Ако ги оставите празни, интериорът ще изглежда незавършен и безличен.

Какво е най-добро: Не е необходимо да поставяте плакати и снимки на всички стени, тъй като твърде много декор не е най-добрият вариант. Вместо това добавете няколко визуални акцента, като например окачване на една картина или няколко рафта. Можете също така да монтирате красиво пано или огледало на стената.

Мебели около периметъра

Мебелите по стените са стандартното и най-често срещано разположение. Тази подредба обаче изглежда твърде предвидима. Стените са претоварени, а центърът е празен.

Какво е най-добре: ако стаята не е твърде тясна и продълговата, експериментирайте с оформлението. Например, мебелите могат да бъдат подредени в полукръг или с гръб един към друг. Така ще получите по-интересен дизайн и в същото време ще зонирате пространството.

5 тайни на стилния и модерен интериор: Сега всеки може да се справи с тази задача

Малко текстури

В интериора на всеки стил текстурите и тяхната комбинация са от голямо значение. Дори сложна многоцветна палитра ще изглежда плоска, ако нюансите се разкрият само върху една или две неизразителни текстури.

Какво е най-добро: Когато избирате мебели, облицовки и аксесоари, трябва да обърнете внимание както на характеристиките на материала и цвета, така и на повърхността. По-добре е да изберете текстури за една стая, така че студените да съжителстват с топли, а грубите с меки. Освен това можете да комбинирате матови и лъскави повърхности.

Едноцветен текстил

Текстилът създава настроението на целия интериор. Следователно абсолютно еднаквите завеси, възглавници, спално бельо и кухненски кърпи изглеждат скучни, особено ако цветът и материалът са еднакви.

Какво е най-добре: текстилът в стаята наистина трябва да се комбинира един с друг, но не и да се копира напълно. Вместо това можете да изберете някакъв обединяващ лайтмотив: стил, текстура на тъканта, цветова схема, шарки.

Мебели от един комплект

Мебелните комплекти бяха много популярни през 90-те и нулевите години. Сега обаче този вид комплекти изглеждат скучни и старомодни.

Какво е най-добро: изборът на различни мебели отнема усилия и време, така че можете да започнете с малко. Например, купете маса за хранене от един производител и столове от друг или допълнете групата диван с акцентен стол. Основното нещо е да не забравяме принципа на единството. Мебелите в стаята трябва да са в същия цвят, стил или концепция.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес