Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 женски навика, които ще отблъснат всеки мъж

04 септември 2024, 09:37 часа

Психологията на отношенията между мъжа и жената е изключително многостранна. И понякога малките навици могат да се превърнат в решаващ фактор за раздялата.

В тази статия разгледайте петте основни стереотипа на поведение, които могат силно да раздразнят мъжете. За това ще разкаже експертът Айна Громова - психиатър, психотерапевт, психолог, сексолог, семеен и детски психолог.

Първата причина е „изваждането на мозъка“

Още: 10 въпроса, които да зададете на себе си и на мъжа си, преди да започнете да живеете заедно

Една от основните причини, поради които мъжете не са склонни да изграждат връзки, е, разбира се, способността да „изваждат мозъка“.

Как се случва това? Най-често: мъжът се държи не по начина, по който жената е очаквала. Например не се е обадил навреме, забравил е датата на сватбата, не е купил това, което е било поискано, не се е отчел, както е трябвало. И започва дълъг скандал с многобройни обвинения.

Именно с това често се обяснява нежеланието на мъжете да се върнат във връзка. Или поне да сключат официален брак, да поемат ангажимент. Защото не искат да се стигне до голям скандал заради малко провинение. В края на краищата първоначално човек получава по свой адрес негативизъм за постъпка, извършена не умишлено, той не е очаквал такива последствия.

Колкото повече се случва подобно „промиване на мозъка“, толкова повече човек се ядосва. И толкова по-голяма е вероятността да му омръзне да не отговаря на очакванията, да не иска да става „послушен“ и да търпи.

Още: Как да разберете, че човек е вашата съдба: 7 знака на Вселената, които не можете да пропуснете

В такава ситуация мъжът започва да прави някои неща нарочно, които дразнят избраната жена. Той се държи по-егоистично, не се интересува от нейните молби (което не е правил и преди) и в крайна сметка двойката се разпада. Най-често този мъж вече не иска да влиза във връзка, а жената търси друг, който да нарече „единствения“.

Опити за преобразяване на партньора

Друга сериозна история е така нареченото хленчене. Когато жената се обижда и се опитва да манипулира партньора си по този начин. Той разбира това и моделът на поведение „обиден“ е дразнещ.

Следващият деструктивен модел на поведение е контролът. Такава жена по-скоро се държи като майка.

Още: Защо хората ви обичат само когато ги изтриете от живота си?

Моделът на поведение „любовница“ също е изпълнен със самота. Това са жените, които казват „той ще бъде в краката ми, ще прави това, което искам“.
Често жената казва, че иска да бъде „малко момиченце“ в една връзка, всичко да се решава вместо нея, да има силно и надеждно рамо. В същото време в живота тя обича агресивните спортове, отглежда бойни кучета, шеф е на голяма компания и обича да унижава служителите си.

В реалния живот тя обича да контролира и потиска мъжете. Тази жена абсолютно не е момиче във връзките, тя се стреми да бъде доминанта. И, естествено, по-слабият по темперамент избран от нея не ѝ подхожда, а равният няма нужда от нея - защо му е това главоболие?

Има жени, които заемат консуматорска позиция и търсят богат мъж, желаейки парите му, искат да си уредят луксозен живот.

Причини за такова женско поведение

Защо възниква всичко това? Първоначално жената има високо ниво на очаквания как трябва да се държи мъжът. Тя има определена илюзия, която трябва да бъде реализирана. След това среща мъж, вярва, че той е подходящ за нея, разглежда го от гледна точка на това колко добър е за нея, без да се опитва да го оцени като реална личност със собствени желания и ценности. И ако осъзнае, че той е подходящ за нея, тя го вгражда в своята формирана илюзия. Тя има конкретен и ясен план за това как той трябва да се държи, как трябва да действа. Ако това не се случи, тогава започва промиването на мозъка, за което стана дума по-рано.

В този случай първата причина е, че жената се опитва да превъзпита партньора си според себе си. В края на краищата тя живее в илюзията за своята много голяма значимост за този мъж и за нея е непоносимо да вижда обратното.

Ето защо всеки път, когато поведението му й покаже, че тя не е единственият и основен приоритет в живота му, тя изпитва агресия и истерия. Това изключва логиката и всички морални нагласи. Тя не е готова да се раздели с илюзията, инвестирала е в този мъж и не иска да прекрати общуването.

Затова тя започва да променя мъжа и да я постига, но се случва точно обратното: мъжът се ядосва и охладнява. Той иска да се радва, а не да докладва и да се напряга. Значимостта и важността на жената се определят от това колко радост изпитва той във връзката, така че всичко, което стимулира отрицателни емоции, не мотивира мъжа да продължи общуването.

Дори влюбеният мъж обаче има някои свои приоритети, които не са пряко свързани с нея. Но за една жена това осъзнаване може да бъде доста болезнено. Тя отчаяно се нуждае от това тя да има първо място в неговата система от приоритети.

Това идва от различните модели на възпитание на момчетата и момичетата. На момчето още от детството му се внушава, че трябва да стане някой, да се реализира в обществото. На момичето се казва, че то е бъдеща съпруга и майка. Разбира се, сега в обществото има различни тенденции, но тази все още е налице.

Нека се върнем към чувството на радост, което мъжът изпитва от общуването си с жена, и да повторим, че колкото повече радост изпитва, толкова по-приоритетно за него ще бъде общуването им. Но често жената, без да чака това, без да формира здравословна динамика на общуването им, още в началото на връзката може да развали всичко. Тоест тя започва да изисква повече, отколкото той е готов да ѝ даде в момента. Тя изковава доказателства за собствената си значимост, но всеки път те са все по-малко и по-малко. Чрез хленчене, издуване на мозъка и други начини тя изисква от него да признае колко много я обича. Това не е позволено. Колкото повече поведението ѝ се възприема от него като оскърбително, толкова по-малко спонтанното му внимание се насочва към нея, толкова по-малко е склонен да взаимодейства.

Този вид конфликти подсказват, че връзката между мъжа и жената е дълбоко дисбалансирана. Той е по-важен за нея, отколкото тя за него, и колкото повече тя му надува главата, колкото повече го контролира, колкото повече хленчи, толкова по-малко той иска да инвестира искрено в тази връзка, толкова по-малко значение ще има тази жена за него.

Трябва да се помни, че жена, която се държи по горепосочените начини, се възприема от мъжа като асексуален обект. Затова „жената-майка“, „жената-контрольорка“ и всички останали не предизвикват желание да гори със сексуални пламъци по неин адрес.

Създаване на изкуствена значимост

Нека да добавим няколко думи за една съвременна тенденция - жените, които виждат в мъжа билет за щастливо бъдеще. Мъжете са невероятно раздразнени от поведението на представителките на нежния пол, които се опитват да му уредят възможно най-скъпата сметка в ресторанта.

Ако тя избира само най-скъпите продукти, най-елитното вино, изисква луксозни подаръци, бижута, той вижда, че това, от което се нуждае, не е той, а неговите пари. А всеки човек иска да бъде обичан даром. Консуматорската нагласа с изискване за големи финансови инвестиции се разчита бързо. Ето защо пътуванията до заведенията с искания за камчатски раци с черен хайвер, бързо приключват.

Всички тези поведения само разрушават взаимоотношенията, затова е по-добре да ги отстраните. За да направите това, трябва да сте по-осъзнати в действията си и да намалите потребностите в сферата на любовта и интимността. Не правете от връзката кислородна възглавница, не живейте само като ги чакате. В противен случай ще започнат да се появяват грешки в поведението. В резултат на това значението им за мъжа само ще намалява, защото никой не харесва агресивна, консуматорска, инфантилна позиция.

Ако жената иска здрав, зрял мъж, тя самата трябва да се държи като здрава, зряла жена. Това е важно. Ето защо препоръчвам на всеки да бъде не само мъж, погълнат от сферата на любовта, но и искрено заинтересуван от нещо друго.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес