Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 визуални трика да направите малкия апартамент много по-голям

11 април 2023, 10:01 часа
Реклама

Едно малко помещение може да бъде направено много по-голямо с различни визуални трикове: от правилните мебели и облицовки до организирана система за съхранение. Дизайнерите дадоха някои съвети за собствениците на малки апартаменти.

Използвайте светли цветове

Най-използвания и ефикасен начин за визуално разширяване на помещението е използването на светла палитра. Бялото е особено лесно за работа, тъй като подхожда на всички стилове и пространства и се съчетава добре с други нюанси. За да изглежда апартаментът по-голям, вземете облицовки или мебели в този цвят. Ако бялото изглежда неудобно за вас, можете да обърнете внимание на други нюанси: млечно, кремаво, слонова кост.

Стилно и евтино: 5 идеи за създаване на ефектен интериор с малък бюджет

Освободете се от контрастите

Ако искате да направите апартамента по-просторен, откажете се от прекалено ярки контрасти. Вместо това, създайте монохромен интериор, използвайки множество нюанси на един и същи цвят или използвайте спокойна палитра с плавни цветови преходи. За да не изглежда интериорът плосък и скучен, добавете към него малки, но ефектни детайли: закачливи фитинги, контрастен декор, малка ярка мебел.

Поставете прозрачни мебели

Прозрачните мебели изглеждат необичайно и буквално изчезват от погледа под определен ъгъл. Благодарение на това пространството изглежда леко и чисто, което означава визуално по-просторно. Такива мебели ще изглеждат добре в минимализъм, сканди, японски, еклектизъм, съвременен. Ако естествеността на материалите не е важна за вас, можете да добавите към интериора прозрачни пластмасови столове или маса за хранене.

Какво прави интериора по-евтин: ТОП 10 знаци

Добавете отразяващи повърхности

Огледалата и лъскавите покрития са друга популярна и ефективна техника за визуално разширяване на помещението. Огледалните повърхности успешно побеждават малка стая или стая с неправилна форма, увеличават количеството светлина и отклоняват вниманието от скромната зона. Същото може да се каже и за лъскавите повърхности: фасади на мебели, стенни или подови настилки.

Използвайте затворен склад

Целта е пред очите на хората да има възможно най-малко вещи, за да изглежда стаята по-просторна. По-добре е да скриете от очите си всички елементи, които не играят роля в дизайна на стаята и не се използват често. Затворените системи за съхранение (особено с огледални фасади) също ще помогнат за визуално увеличаване на пространството. Ако имате отворени рафтове, допълнете ги с кутии, кошници и други аксесоари, за да поддържате нещата организирани и същевременно скрити.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес