Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 вида замразени плодове, които помагат при диабет

12 септември 2024, 16:41 часа

Нито един плод не е забранен в една балансирана диета дори при диабет, но въпреки това някои от тях се считат за най-подходящи. Те не само намаляват риска от развитие на диабет, но и помагат за справяне с това заболяване.

Още: Природни средства: Как влияе цикорията на хората с диабет

Тъй като са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти, те помагат за намаляване на високите нива на кръвната захар, като същевременно намаляват оксидативния стрес и увреждането от свободните радикали, свързано с повишен риск от хронични заболявания. Следователно, пресни или замразени плодове не трябва да се избягват напълно от тези, които живеят с диабет.

И тъй като замразените плодове могат да живеят по-дълго от пресните, за да им се наслаждавате по всяко време, ви запознаваме по-долу с петте най-добри вида, които можете да консумирате, ако имате диабет.

Замразени ягоди

Макар и сладки, ягодите са с изненадващо ниско съдържание на захар. 1 чаша замразени ягоди съдържа 7 грама естествена захар, заедно с 3 грама диетични фибри. Ягодите са пълни с витамин С, който помага за предпазване от вредни клетки, които увеличават риска от развитие на хронични заболявания като диабет. Също така многото антиоксиданти в тях се борят с възпалението и инсулиновата чувствителност, като подобряват реакцията на тялото ви към инсулина.

Замразени малини

Тези малки плодове са невероятни за здравето и освен това са с ниско съдържание на захар и високо съдържание на фибри. По-конкретно, atom und помага за намаляване на нивата на кръвната захар след консумация на храна.

Замразени боровинки

Със своя фантастичен вкус и наситен син цвят, боровинките са пълни с хранителни вещества и мощни съединения, които осигуряват ползи за кръвната захар. Не забравяйте, че фибрите в плодовете помагат за забавяне на усвояването на захарта. Тези плодове са мощни благодарение на витамин С, витамин К и антоцианин, които допринасят за намаляване на риска от диабет.

Замразени череши

Черешите също са също толкова богати на хранителни вещества, колкото плодовете, споменати по-горе. Пълен с витамин С, калий, магнезий и богат източник на полифеноли, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Всички тези стойности на замразените череши могат да помогнат при управлението на диабета.

Още: Това е най-сериозният признак за дефицит на витамин D

Замразено авокадо

Въпреки че е класифицирано като зеленчук, авокадото всъщност е плод, а още по-интересното е, че е с ниско съдържание на захар и е богато на хранителни вещества. Следователно те са отличен избор за хора с диабет. Авокадото също е източник на здравословни мазнини, витамин Е, фолат, калий и магнезий. Вещества, които осигуряват по-добър контрол на кръвната захар.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес