Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 вещерски растения, които никога не трябва да държите във вашия имот

13 юли 2024, 07:44 часа

Използването на някои растения в магията е свързано с тяхната потенциална опасност. Вещиците често били опитни билкарки и знаели какво може да помогне и какво може да навреди. Кои растения са били използвани от вещици и какво да направите, ако внезапно се появят във вашата градина?

Растенията са изиграли значителна роля в историята на магията и фолклора. Вещиците и магьосниците ги използвали като съставки за приготвяне на отвари, извършване на ритуали и заклинания. Известно е, че някои от тези растения са отровни - и използването им в магически практики може да бъде опасно. Говорим за най-отровните растения.

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Отровен аконит

Както знаем, в древността е имало мнение, че съществуват не само вещици, но и вампири и върколаци. Така дамите, летящи на метли, се защитавали от враговете си, като правели амулети от аконит, цвете, отровно за върколаците. Но също така е смъртоносен за хората, тъй като е много отровен. Вижте дали имате красиви синьо-виолетови цветя във формата на обувки във вашата лятна вила. Ако е така, бързо се отървете от растението и култивирайте почвата около него. Но при никакви обстоятелства не позволявайте на отровния аконит да докосне кожата ви, работете в защитно облекло и ръкавици.

Пелин - вещерско растение

Друго растение, използвано от вещиците в старите времена, е пелинът. Той е имал много приложения: от компонент на любовен еликсир до талисман срещу русалки и зли духове. Вещиците също използвали пелин за напитка на забравата. Следователно, просто ароматът, разпространяван от пелин в лятна вила, може да причини проблеми с паметта и главоболие.

7 растения, които носят нещастие у дома

Вълшебен пореч

Поречът е непретенциозен и може да поникне в градината като плевел. Преди това вещиците смятали растението за лечебно и често правели тинктури от него. Смятало се, че поречът може да облекчи неврози, обсесивни и депресивни състояния. Те се опитвали да лекуват и сърдечни заболявания и ги използвали пресни и сухи при ставен ревматизъм. Но в наше време ползите от пореча са поставени под въпрос.

Вещерска върбинка

Върбинката е растение, което има много полезни свойства и приложения в медицината, готвенето и ароматерапията. Цветовете му се използват за приготвяне на чай, а също и като лекарство. Върбинката обаче се свързва с магия и вещици в много култури и легенди. Самото растение не е опасно за хората, но според легендата по време на цъфтежа е способно да привлича мистични същества.

Отровна датура обикновена

Друго любимо растение за вещиците заради отровния си ефект е datura vulgare (кокоша белена). Нейните цветове, листа, стъбла и корени съдържат алкалоиди, които се считат за отровни за хората. Неправилното боравене и престоят в близост до растението за дълго време може да причини сериозно отравяне и дори смърт.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес