Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 точки по тялото са като бутони за изключване на стреса: Стара техника ще ви помогне да се успокоите и отпуснете

01 октомври 2024, 15:36 часа

Ако имате нужда от бързо успокоение, опитайте добрата стара акупресура. Има 5 точки на тялото, които изключват стреса като бутон.

Акупресурата е хилядолетна практика на традиционната китайска медицина и може да бъде ценен съюзник в поддържането на здравето. Стресът засяга както умствения, така и физическия ви живот, затова се препоръчва да използвате тези методи за релаксация.

С помощта на собствените си ръце или ръцете на партньора си можете да стимулирате определени точки на тялото с масаж. Те съответстват на нервните центрове, които ще приемат съобщението и ще допринесат за облекчението.

Вижте още: Хипократ: Не казвайте на никого за болестта си, иначе ще я влошите

Точка трето око

Точката Lintang или „точката на третото око“ се намира между веждите, в средата на челото. Прилагането на лек и кръгов натиск върху тази област може да помогне за успокояване на ума и намаляване на стреса .

Внимателно натиснете точката Yintang с показалеца си и масажирайте с кръгови движения за 1-2 минути.

Ползи: Облекчава тревожността, подобрява концентрацията и намалява умствената умора.

Райската порта

Shen Men Point il point райската врата се намира в горната част на ушната мида. Известен е със своите успокояващи и намаляващи стреса свойства. Често се използва в акупунктурата.

Леко натиснете с палец горната част на ухото и масажирайте с кръгови движения за 1-2 минути. За по-интензивен ефект можете да използвате и върха на шнола за коса или акупунктурна писалка.

Ползи: Намалява стреса и безпокойството, подобрява съня и стимулира нервната система.

Петно върху корема

Можете да намалите стреса в областта на черния дроб, като използвате акупунктурна точка в областта на корема. Може да се нуждаете от помощта на партньор или приятел, но можете да опитате и сами. Трябва да поставите върховете на пръстите на двете си ръце между пъпа и основата на гръдната кост. Постепенно се прилага силен натиск навътре и нагоре. Дишайте дълбоко за една минута.

Ползи: Ограничаване на ефектите, които разочарованието и депресията могат да имат върху черния дроб, намалява предизвиканите от стреса токсини.

Jian Jing Point (GB21)

Разположен на трапецовидния мускул, по средата между врата и раменете, отлична точка за освобождаване на напрежението, натрупано в областта на врата и раменете.

Използвайте пръстите си, за да упражните твърд, но удобен натиск. Масажирайте с кръгови движения за 1-2 минути от всяка страна.

Ползи: Намаляване на мускулното напрежение, облекчаване на главоболие и намаляване на нивата на стрес.

Вижте още: 8 растения, които могат да ви успокоят и да облекчат стреса

Перикардна точка 6

Перикардна точка 6 се нарича още neiguan и се намира на китката, на ширина на три пръста от основата на дланта, и води до освобождаване от стрес и тревожност.

Натиснете силно, но внимателно с палец точка 6 на перикарда за 1-2 минути, като ги редувате.

Ползи: Облекчава гаденето, намалява тревожността и подобрява качеството на съня.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес