Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 сигурни знака, че това не е вашият парфюм

23 септември 2024, 08:00 часа

Ароматът не е просто миризма, той е фин инструмент, който трябва да допълва и подчертава вашата личност. Може да се превърне във вашето тайно оръжие, създавайки аура на мистерия около вас и привличайки вниманието на другите.

Още: Какво пропускаме, когато мием ръцете си: Съвети за възвръщане на младостта на кожата

Но какво ще стане, ако този „инструмент“ не звучи както трябва? Случва се любимият ви парфюм да се усеща невероятно от другите, но съвсем не така за вас. Има  пет признака, по които можете да разберете, че ароматът и вие не сте най-добрите приятели.

Постоянно усещате миризмата върху себе си

Идеалният парфюм е този, който след известно време нанасяне става почти недоловим за вас. Аромат, който винаги напомня за себе си, може бързо да започне да ви омръзва и вместо светъл фон, да се превърне в досаден съсед. Истинска магия се случва, когато усещате парфюма само в моменти на движение, а околните улавят фините му нотки и не сте обгърнати от „облак от ухание“.

Кихате

Ако при всяко впръскване с парфюм ви обхваща пристъп на кихане, това не е добър знак. Алергията към компонентите на аромата е доста често срещана, дори и да ви харесва. 

Главоболието става чест спътник

Парфюмът може да бъде виновник за мигрена. Някои парфюми съдържат такива съставки или имат толкова силен състав, че могат да предизвикат главоболие. Това важи особено за плътни, тежки аромати с дървесни или мускусни нотки. Ако често получавате главоболия след употреба на парфюм, може да преразгледате избора си.

Още: Съвет от най-добрия колорист: Как да запазите сивата коса блестяща и ярка

Кожата реагира с раздразнение

Друг „звънец“, че парфюмът не е подходящ за вас, е кожна реакция. Зачервяване, сърбеж или раздразнение на местата, където сте нанесли парфюм, показват алергия. Дори ако наистина харесвате аромата, вашето здраве е по-важно. Може би трябва да потърсите по-нежна формула с естествени съставки или да изберете парфюм без определени дразнещи съставки.

Ароматът се усеща странно върху кожата ви

Случва се миризмата на тестер или на приятел да е просто вълшебна, но на вас се усеща съвсем различна. Всеки аромат се разкрива по различен начин в зависимост от вашия тип кожа, ниво на влажност и дори хормонални нива.

Ето защо, когато избирате парфюм, е важно да отделите време и непременно да го тествате върху себе си. Ако все още го харесвате след половин час, това е добър знак! Но ако миризмата се е променила към по-лошо, по-добре е да не рискувате и да продължите да търсите „онзи“ аромат. Основният извод е, че не трябва да купувате парфюм веднага или по съвет на приятели.

Още: 5 признака, че вашият парфюм е фалшив

Идеалният парфюм е този, който ви допълва, без да ви пречи или създава неудобство. Ако някой от тези признаци ви е познат, най-вероятно трябва да помислите за промяна на аромата си. В крайна сметка парфюмът трябва да бъде най-добрият ви спътник, а не източник на дискомфорт!

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес