Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 прости правила за перфектно почистване на чугунени съдове

22 август 2024, 15:00 часа

Можете да готвите вкусни ястия в чугунени съдове, както на печката, така и във фурната. Но много домакини не използват такива тигани и тенджери, вярвайки, че те бързо се замърсяват и не могат да се мият.

Да, този прибор изисква специално отношение, но има прости правила, които ще ви позволят да го използвате с удоволствие.

1. Измийте веднага

Най-лесно е да миете чугунените тенджери и тигани, докато са още горещи или поне топли. Важно е да запомните, че е по-добре да не съхранявате храна в чугунени съдове. По-добре е да я преместите в кутия.

Почистване на медни съдове – ето как се прави най-добре

2. Избягвайте накисването

Чугунените съдове без незалепващо покритие или специална обработка могат да ръждясват при продължителен контакт с вода. Затова е важно тиганите да не се накисват, особено в гореща вода.

Не трябва да поставяте чугун във вода за накисване, дори ако има петна от храна или остатъци от храна по повърхността. Няма да стане по-добре, само ще влошите ситуацията. Освен това, не трябва да миете чугунени съдове в съдомиялна машина.

3. Изберете правилните почистващи продукти

Ако чугуненият тиган е много замърсен и не може да се почисти с обикновена гъба или хартиена кърпа, можете да използвате специален „скраб“, направен от смес от сол и растително масло, за да го измиете.

4. Подсушете старателно

След почистване и измиване продуктите от чугун трябва да бъдат добре изсушени. Можете да използвате хартиени кърпи, памучни салфетки или микрофибърни кърпи за това.

Избършете внимателно всички повърхности на продукта, отвътре и отвън, така че никъде да не остане следа от влага, която може да причини ръжда.

Супер трик за почистване на загорели съдове

5. Подправете чугуна

Ако в процеса на измиване и почистване на чугунени съдове за готвене сте се постарали и сте премахнали естествения незалепващ филм или „подправка“, както се нарича популярно, от повърхността му, трябва да възстановите този защитен слой с прости манипулации.

Когато се нагреят до високи температури, маслата и мазнините в съдовете от чугун образуват полимеризиран слой от мастни киселини. Прилепва към повърхността на съдовете, създавайки естествено незалепващо покритие. Колкото по-често се нагряват мазнините и маслата, толкова по -плътен ще бъде незалепващият слой. Затова е важно да не го премахваме, а напротив, да го изграждаме отново и отново.

Това правило важи и за нови съдове от чугун. Преди първата употреба е важно да го обработите правилно, за да създадете защитен слой.

Вземете растително масло или животинска мазнина, нанесете върху всички повърхности на продукта - външни и вътрешни, дъно и капак, дръжки. Слънчогледовото масло или соевото или царевичното масло могат да бъдат отлични за такава обработка. Тези продукти съдържат доста голямо количество полиненаситени мастни киселини, които лесно могат да се полимеризират, за да образуват филм.

След това загрейте фурната до около 180 градуса, поставете там съдовете, предварително обработени с мазнини, поне за час.

За да избегнете замърсяването на фурната с остатъци от масло, поставете съдовете върху лист за печене. След като се охлади, отстранете останалото масло с мека, суха кърпа или хартиени кърпи.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес