Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 признака, че сте силно чувствителен човек

27 октомври 2024, 19:30 часа

Има хора, за които всичко е прекалено – шумно, светло, болезнено, горещо, бодливо... Те дразнят околните с повишената си чувствителност, но и самите те страдат от това не по-малко. Психологът посочи пет признака на силно чувствителен човек.

 

Какво е силно чувствителен човек?

Още: Психолог: Мъж, който не уважава майка си, никога няма да уважава и вас

Казано по-просто, това е повишена реакция към шум, светлина, брой хора, допир, болка. Термините „силно чувствителен човек“ (HSP) и „силно чувствително дете“ са въведени от клиничния психолог Илейн Арон в края на 90-те години.

Външни фактори - шум, ярка светлина, докосване - могат да причинят раздразнение, главоболие и желание да напуснат неудобна среда при силно чувствителни хора. 

 

Признаци, които показват висока чувствителност

Още: По какво се разбира най-бързо, че един мъж харесва една жена

Лесно се дразните от поне един сетивен орган. Например, често ви се струва твърде силно, твърде ярко, твърде горещо. Някои деца реагират много силно на текстурите и не могат да понасят вълна и започват да се чешат.

Изпитвате дискомфорт при контакт с други хора – например при прегръдка. Чувствате се неспокойни, тревожни и не харесвате, например, бури, силни ветрове, фойерверки и други силни шумове.

Виждате лош, труден за четене почерк и това ви дразни.

Важно е да се разбере, че това не е някакво качество, което се формира по време на развитието на детето. Чувствителността към сензорна обработка е генетично определена черта. Среща се при около 20% от населението.

Още: Тези зодии обожават да си играят с нечии чувства

 

Предимства

Хората с висока чувствителност имат по-силно невронно активиране в различни части на мозъка, които участват в съзнанието, паметта и емпатията. Това има както плюсове, така и минуси.

  • Високи способности за наблюдение и бързо усвояване на информация.
  • Способност за отлично анализиране на информация.
  • Висока отзивчивост и емпатия, което помага за изграждането на взаимоотношения с другите.
  • Развитата интуиция или това, което приемаме за нея. 

 

Минуси

Един от основните недостатъци е, че високата сензорна чувствителност води до силна умора заради излишни впечатления и усещания. 

 

Как да направим живота по-лесен

При висока чувствителност е важно да почивате повече и да намерите свои собствени практики за възстановяване: препоръчват се разходки сред природата, слушане на музика, плувен басейн и релаксиращо хоби. 

Практикуването на концентрация, управлението на емоциите, всякаква медитация и йога могат да бъдат полезни. 

Ограничете така нареченото „медийно насилие“. 

Трябва да се научите да се наслаждавате на предимствата, които осигурява високата чувствителност: вие сте мил и симпатичен човек, имате добра памет. 

Важно е да разпознаете своята висока чувствителност като личностна черта. Това не означава, че нещо не е наред с вас, това е вашата самоличност. 

 

Какво да направите, ако вашият подчинен е свръхчувствителен човек

  • Уверете се, че целите са ясни и какво точно се очаква от него. Но не му казвайте как да го направи. 
  • Дайте му възможност да мисли и да формулира отговори, не го обърквайте с думите: „По-бързо!..” 
  • Разберете, че оставянето на такъв служител сам ще пожъне огромни награди за организацията: ценни идеи, иновативни решения и дълбок експертен опит.
  • Важно е да се предпазите от свръхстимулация,  като създадете специално, по-тихо или по-уединено място за служителя.
Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес