Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 полезни трика, когато не можете да заспите, а трябва да ставате рано сутрин

18 януари 2024, 10:22 часа

В повечето случаи безсънието се причинява от неудобни матраци, задух, светлина в прозореца, капризни деца и съседи музиканти. Ние ще ви помогнем да заспите веднага щом поставите глава на възглавницата!

Сега ще разгледаме няколко ефективни начина за борба с безсънието, които ще върнат в живота ви предишната възможност незабавно да заспите след тежък ден.

1. Вземете топъл душ преди лягане

Вземете душ или вана с топла или дори леко гореща вода един час преди лягане. Тук няма магия, този лайфхак е подкрепен от науката. Факт е, че топлата вода не само пречиства тялото, но и ви обгръща в успокояваща прегръдка. Освен това, помага за прехода от хаоса на деня към забавянето на вечерта, сигнализирайки на мозъка, че е време да се отпуснете.

Лекар разкри 3 лесни начина за бързо заспиване при безсъние

2. Купете затъмняващи завеси или маска за сън

Всички знаем много добре, че човек трябва да заспи в пълна тъмнина, за да не наруши естествения цикъл. За да направите стаята възможно най-тъмна, имате нужда от така наречените затъмняващи завеси.

Ако няма начин да ги закачите, тогава трябва да използвате маска за сън. Просто изберете такава, която ще стои добре на очите ви.

3. Проветрете стаята преди лягане

Въздухът, който дишаме, има значително влияние върху живота, здравето и благосъстоянието. Особено важно е да се обърне внимание на това, когато става дума за продължително безсъние. Преди да се отправите към страната на мечтите, уверете се, че спалнята ви е добре проветрена. Свежият и влажен въздух насърчава релаксацията и ви помага да заспите много по-бързо. Оптималната температура в помещението трябва да бъде 19-22 градуса.

Забравете за трудното заспиване – трябват ви само 2 минути

4. Не използвайте джаджи преди лягане

Седенето на таблета или телефона до късно през нощта неизбежно ще доведе до проблеми със съня, тъй като светлината на екрана потиска производството на хормона на съня мелатонин. Необходимо е да приберете всички устройства и да изключите телевизора поне 30 минути преди сън.

5. Използвайте бял шум

Записите с бял шум напоследък станаха доста популярни в интернет. Особеността на този звук се състои в неговата еднообразност и монотонност. Хората включват бял шум, за да не се разсейват от чужди разговори, докато работят, за да заспят по-бързо сами или за да сложат децата си да спят. Просто потърсете в Google и слушайте, може би ще помогне.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес