Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 несъществуващи болести, за които всеки е чувал

24 юли 2024, 15:04 часа

Свикнали сме да ходим на лекар, да откриваме проблема и да предписваме правилното лекарство. За съжаление някои диагнози от устата на лекаря означават, че той не знае какво не е наред с пациента и как да го лекува.

Вегето-съдова дистония или ВСД

Тази несъществуваща трибуквена диагноза често се поставя на деца и юноши, които имат:

- главоболие и световъртеж,
- тахикардия,
- прекомерно изпотяване,
- задух и диспнея,
- пристъпи на припадък.

Всъщност вегето-васкуларната дистония или вегетоневрозата не е заболяване, а комбинация от всички горепосочени симптоми. Следователно всяко лечение на ВСД не може да повлияе на първопричината за тревожността.

Живеейки с ВСД, пациентите не получават лечение за тези заболявания, които влошават качеството им на живот. Поради факта, че вегето-съдовата дистония живее в съзнанието на някои лекари, тензионното главоболие, мигрената, хипертонията, заболяванията на щитовидната жлеза, депресията, тревожните разстройства и други остават недиагностицирани.

Дисбактериоза

Дисбактериозата или дисбиозата не е заболяване, а временно състояние, при което се променя съотношението на бактериите, които съставляват собствената микрофлора на червата. Лечението на дисбиозата само по себе си е безполезно, ако имате чревни проблеми (подуване на корема, диария и др.), винаги трябва да търсите причината. Зад храносмилателното разстройство може да се крие дефицит на лактаза, синдром на бактериален свръхрастеж в тънките черва, псевдомембранозен колит като страничен ефект от антибиотици и т.н.

Диагностицирането на дисбиоза обикновено е последвано от предписване на пробиотици, което води само до временно подобрение. Ползите и рисковете от приема на пробиотици все още се обсъждат.

Как можете да получите болести по полов път, ако не сте правили секс от месеци?

Синдром на дупката в червата

Тази фраза обикновено се отнася до отслабване на междуклетъчните връзки в червата, което води до пропускане на бактерии и големи молекули от стените на червата, които навлизат в кръвния поток с храната. Според теорията за пропускливите черва проблемът може да бъде предизвикан от консумацията на неправилна храна (често за това са виновни захарта, глутенът и млечните продукти), заразяване с паразити или подлагане на продължителен стрес. Лечението се основава на прием на хранителни добавки, храносмилателни ензими, про- и пребиотици.

Пропускливите черва, които са причина за много заболявания, включително автоимунни, са мит. Целостта на червата може да пострада, но в този случай винаги трябва да се търси първопричината. За съжаление вярата в съществуването на такъв синдром може да доведе до късно диагностициране на наистина опасни заболявания, при които червата развиват хроничен възпалителен процес и в резултат на това - повишена чревна пропускливост.

Хиперактивно дете

Педиатрите често наричат хиперактивни прекалено енергичните деца, които трудно се управляват. Лечението на такава хиперактивност не трябва да бъде никакво. Остава да приемете или да се опитате да изгладите неспокойствието и буйния темперамент на детето, като му предложите да пренасочи вниманието си към книги или тихи игри.

В същото време някои деца, чието лошо поведение предизвиква безпокойство у родителите, може действително да страдат от ADHD - синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Това е неврологична диагноза, която изисква подходяща терапия. Такива деца трудно се справят със собствените си емоции, общуват с другите, адаптират се към нова среда и имат проблеми с концентрацията и ученето. Да им се помогне да израснат щастливи може, но за целта е необходимо да се ангажират с корекция на разстройството - да правят масажи, да се подлагат на психотерапия, да правят лечебни упражнения.

Кои наследствени болести се предават по майчина линия?

Авитаминоза

Технически авитаминоза може да се нарече скорбут или рахит - т.е. състояния, при които в организма напълно липсва някой от витамините. Наистина през пролетта и есента много хора се оплакват от повишена умора, сънливост, чупливи нокти, косопад, намалена мотивация и дори апатия. Под това състояние може да се крие всичко, включително и хиповитаминоза, т.е. липса на някои (или на някой от) витамините.

Тук трябва да се каже, че хиповитаминозата не е толкова често срещана, колкото обикновено се смята. Всички хора, живеещи в средната зона, където зимите са студени и снежни, не са подложени на нея без изключение. Напротив, огромното мнозинство от хората си набавят всички необходими витамини от храната.

От специални добавки се нуждаят малцина, като например бременните жени, възрастните хора, вегетарианците и хората с някои хронични заболявания, които пречат на правилното усвояване на витамините. Дори да се случи хиповитаминоза, задължително трябва да се консултирате със специалист, преди да приемате каквито и да било мултивитаминни комплекси. Хипервитаминозата може да бъде също толкова опасна, колкото и недостигът на витамини.

Единственото изключение може да се нарече витамин D. В нашата страна, където няма толкова много слънчеви дни, той се препоръчва на всички през целия живот, като се започне още от раждането. Но дори и тук изборът на доза ще изисква посещение при терапевт и кръвен тест.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес