Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 неща, по които се познава, че човек е израснал без семейна обич

16 декември 2022, 20:15 часа

Любовта и щастието в семейството повлияват на малките деца още преди да сте осъзнали, че те усещат и разбират. Липсата на любов може в бъдеще да отключи и създаде различни травми на детето ви, да не знае как да обича, да има проблеми с доверието и т.н. И тук осъзнаваме, че не всичко се основава на възпитанието. В следващите редове ви представяме няколко характерни признака, по които да познаете дали човек е израснал без семейна обич.

Нямат доверие на никого

По принцип децата, чиито родители са се отнасяли към тях хладно, с постоянни критики и караници, израстват с мисълта, че не могат да се доверят на никого. Те са отраснали в негативна обстановка, която им е създала именно такава представа и за света навън.

3 вида любов: Внимавай от коя чаша пиеш

Тези хора също така не обичат да търсят помощ от другите и винаги се справят сами с всеки проблем. 

Асоциални са

Още една характерна черта на хората, израснали без родителска обич, според специалистите е страхът и дистанцията от непознати. Те винаги се съмняват, че хората около тях са лоши и подли и винаги имат скрит замисъл зад доброто си държание към тях. И поради тази причина предпочитат собствената си компания и дистанцираността от другите.

Не им върви в любовта

Логично, хората, които са израстнали около родители, които не се обичат, си представят любовта и връзката именно по този начин, по който са я видели. Те не знаят какво е романтика, мили жестове, грижа, изразяване на обич. Много често тези хора избират безсърдечни партньори, които им напомнят на родителите им в детството - винаги трябва да търсят и заслужат вниманието от любимия човек. Това е и пример за една типична токсична връзка.

5 признака на провалената любов

Има много страхове

Децата, лишени от родителска обич, се превръщат във възрастни с много страхове и комплекси. Те винаги ще се чувстват недостатъчни и нежелани, ще са изпълнени със съмнения и ще се страхуват от допускането на грешки.

Не може да изрази себе си

Най-често този тип хора са отлични слушатели, защото в детството им тяхното мнение и проблеми никога не са били изслушвани и зачитани. Тези хора не знаят как да споделят какво чувстват, какви проблеми имат и като цяло - да се разкриват. Донякъде влияние тук оказва и липсата на доверие към околните и неспособността да се отпуснат. Но от друга страна, на вас ще даде обективни и адекватни съвети, ще ви предложи приятелско рамо. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес