Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 неочевидни признака за високо кръвно налягане

09 септември 2024, 15:23 часа

За класическо високо кръвно налягане се счита повишаване на кръвното налягане над 140/90 mmHg. Имайте предвид обаче, че малко хора имат високо кръвно налягане над 130/80 mmHg.
Най-неочевидните симптоми за повишено кръвно са:

1. Подуване на крайниците (най-често сутрин), придружено от скованост;

2. Тъмни кръгове под очите;

Още: Това са задължите здравни прегледи за жените след 40-годишна възраст

3. Умора, депресивно състояние;

4. Повишено изпотяване;

5. Интензивен шум в ушите, евентуално състояние на глухота.

Нека ви припомним как правилно да измервате кръвното налягане:

Още: Цигари и кръвно налягане – ето каква лоша услуга ни правят те

Човекът трябва да заеме отпусната позиция, да се чувства удобно, за да можете да постигнете възможно най-висока точност на показателите.

Ако измервате налягането, за да се уверите, че то не е повишено, т.е. няма оплаквания, заболявания, свързани с налягането, налягането се измерва на една и съща ръка от време на време.

Честотата на измерване зависи от рисковата група, затова е по-добре да се консултирате с лекар. Ако човек приема лекарства, се препоръчва кръвното налягане да се измерва 2 пъти дневно на същата ръка.

На коя ръка е по-добре да се измерва кръвното налягане?

Още: Експерти: Една чаша от този сок помага за понижаване на кръвното налягане

Като начало проведете експеримент: измерете налягането на различни ръце с интервал от 2 минути. Вижте резултата. Впоследствие измерете кръвното си налягане на ръката с по-високо показание.

Ако забележите голяма разлика (5 мм или повече в диастоличното налягане; 10 мм или повече в систоличното налягане), по-добре е да си направите изследвания и да проверите дали имате атеросклероза.

Първата стъпка в лечението на високото кръвно налягане често пъти включва промени в начина на живот. Намаляването на приема на сол и мазнини, редовната физическа активност и поддържането на здравословно тегло са ефективни мерки за понижаване на кръвното налягане. Отказът от тютюнопушене и ограничаването на алкохола също играят важна роля.

Когато промените в начина на живот не са достатъчни, лекарите предписват медикаменти. Съществуват различни видове лекарства за контрол на кръвното налягане, включително диуретици, бета-блокери, инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ инхибитори) и калциеви антагонисти. В зависимост от състоянието на пациента може да се наложи комбиниране на няколко медикамента.

Редовното измерване на кръвното налягане и спазването на предписания режим са важни за успешното лечение. Често се изисква дългосрочно лечение, за да се предотвратят усложнения и да се поддържа добро здраве.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес