Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 неочевидни причини, поради които къщата изглежда разхвърляна

01 октомври 2024, 16:00 часа

Дори с редовно почистване домът ви все пак може да изглежда разхвърлян. Ето защо.

Със сигурност мнозина са забелязали, че дори при постоянно почистване апартаментът може да изглежда неподдържан. Можете да лъскате подовете и да премахвате праха от сутрин до вечер, но визуалното усещане за хаос остава. Има няколко причини за това впечатление.

Причина №1 - отворени рафтове

Още: Нещата, които нямат място в дома ви

Пазарът предлага огромен брой системи за съхранение. Това са стелажи, рафтове, скринове и огромни шкафове с куп рафтове и отделения. Трябва обаче да разберете, че ако има твърде много неща, натрупани в къщата, ще трябва да ги поставите на рафтове. Това създава хаос хаос. Освен това, отворените рафтове трябва редовно да се избърсват от прах, а това не винаги е възможно. Мръсните рафтове в кухнята са особено забележими. Освен прах, по тях полепва мазнина, остатъците от храна се разпръскват, а подправките непрекъснато се изсипват. Трябва да се даде предпочитание на витрините. По този начин ще се вижда красив декор, но рафтовете няма да бъдат претрупани.

 

Причина № 2 - релефни и "чисти" нюанси

Мазилката, релефните рамки на вратите и други подобни декоративни елементи изглеждат добре само когато се обгрижват постоянно. Без да поддържате такива елементи чисти, ще създадете бъркотия. Ако искате многоизмерен и тактилен интериор, тогава е по-добре да дадете предпочитание на мебели с различни текстури - дърво, естествен камък и други подобни. Също така трябва да изоставите „чистите“ нюанси. И не е само бяло. Дори при тъмни цветове цялата мръсотия ще бъде незабавно видима. По-добре е да обърнете внимание на сложни нюанси - слонова кост, кремаво, светло сиво, теракота, матово синьо, маслина.

Още: „Тихите убийци“ във вашия дом: 6 опасни неща, които всеки има

 

Причина №3 – масивни мебели

Масивните мебели като интериорни елементи не само са остарели отдавна, но никога не са били функционални и удобни. Около и върху тях се натрупва много прах и други отпадъци, които трудно се отстраняват. Сега висящите мебели са в тенденция. Лесно се почиства под тях, а освен това създават усещане за лекота и визуално разширяват пространството.

 

Още: Фън Шуй: Тези 2 растения привличат паричен поток в дома

Причина №4 - твърде много ярки акценти

Твърде много ярки възглавници, одеяла, статуетки, чаши и вази създават визуален шум. Когато очите са толкова пълни с цвят, тогава, разбира се, се създава усещане за безпорядък. В кухнята е по-добре да се отървете от огромен брой магнити, фабрични буркани с подправки и насипни продукти. Трябва да премахнете козметичните буркани и туби от банята и да оставите само това, което действително използвате. По-добре е да купите идентични визуално естетични буркани за козметика.

 

Причина №5 – липса на дисциплина

Хаос не се създава за един ден. Няколко пропуснати дни почистване вече правят апартамента разхвърлян. Затова трябва да отделите поне един ден в седмицата за поддържане на чистота. Още по-добре е няколко пъти седмично да се разхождате из апартамента и да връщате всичко на мястото му и леко да го минавате с влажна кърпа.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес