Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 начина да свием порите на кожата

23 ноември 2021, 12:30 часа
Реклама

Един доста дразнещ проблем - разширените пори на кожата. С този проблем се сблъскват доста хора. Порите са с различна големина - до голяма степен това е обусловено генетично. Тя е в пряка зависимост от това с каква кожа сте по наследство. Доста фактори впоследствие обаче могат да влошат състоянието на порите. Такива са например секрецията на себум, акнето, загубата на колаген, стареенето, влиянието на UV-лъчите.

Реклама

Каквато и да е причината за поява на разширени пори, налице са някои ефективни начини за противодействие на това дразнещо състояние на кожата.

Не забравяйте да ексфолирате

Натрупват се мъртви клетки по повърхностния слой кожа. Това може да накара вашите пори да се разширят. Ако искате да ускорите премахването на мъртвите клетки, тогава е добре да ексфолирате два пъти в седмицата.

В случай, че кожата ви е по-мазна и е предразположена към акне, тогава трябва да използвате ексфолианти, които да съдържат бета-хидрокси киселини и салицилова киселина. Те подпомагат разтварянето на себума, като елиминират мъртвите клетки и допринасят за свиването на порите.

Използвайте маски за лице, които отпушват порите

Маските за лице, освен ексфолирането, допринасят и за отпушването на порите. Те извършват щателно почистване на кожата и я отървават от натрупаната мръсотия и от мъртвите клетки. Контролират до голяма степен секрецията на себум и така потискат условията за развитие на бактерии, които пък от своя страна причиняват акне.

Доверете се на продукти с ретинол

Ретинолът е наистина прекрасна съставка. Стимулиращ е деленето на клетките. Освен това намалява акнето и подмладява кожата. От полза е и за излющването на горния слой мъртви клетки. Свива порите и изравнява и изсветлява тена.

С възрастта колагенът в кожата постепенно намалява. Това е естествен протеин, който започва да се разпада с течение на годините. Ретинолът може да забави този процес. С негова помощ кожата остава млада за по-дълго време.

Правете си парна баня на лицето

Третирайте кожата с пара. Комбинирана с етерични масла или с билки (босилек, розмарин, листа от рози, лавандула) прави истински чудеса с порите. Добрите резултати ще дойдат, ако го правите по 5 минути всяка вечер. Парната баня изчиства порите, ускорява процеса на регенерация и излющване на мъртвите клетки и ще подмладява кожата.

Слагайте си слънцезащитен крем

Ако излагате кожата си на вредното влияние на UV-лъчите, това ще я състари. Може да увреди клетките в нея, да предизвика злокачествени изменения при деленето им, които увеличават риска от рак, и разшири порите. Целогодишно трябва да носите крем със защитен фактор. Това ще помогне за намаляването на този проблем.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес