Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5-минутни навици, които ще ви помогнат да заспите бързо

09 октомври 2024, 21:30 часа

Понякога дори много малки промени в обичайната ви рутина могат да помогнат за разрешаването на проблемите ви със съня веднъж завинаги.

Има щастливи хора, които могат да заспят мигове след като главата им се опре на възглавницата. Ако не принадлежите към тях, можете само да съжалявате.

Освен това, проблеми със съня често изпитват хора, които са много уморени през деня. Изглежда, че те особено се нуждаят от нощна почивка, но в крайна сметка трябва да се въртят в леглото с часове.

Още: Искате ли да спите добре? Обърнете внимание на тези 8 сутрешни навика

За щастие има няколко прости навика, които могат да ви помогнат да преодолеете проблемите си със съня. Опитайте различни и вижте какво работи за вас и вашето тяло.

 

Изчистете ума си

Една от най-честите причини, поради които хората имат проблеми с бързото заспиване, е повишената тревожност. Вместо да се отпуснете, може да започнете да мислите за целия си ден, да се тревожите за бъдещето и да размишлявате върху миналото.

Още: Какво се случва с тялото, ако спите по 7 часа на нощ?

За да коригирате ситуацията, опитайте да практикувате „почистване на мозъка“. Преди да си легнете, просто вземете бележник и запишете в него мислите, които ви пречат да заспите. По този начин можете да организирате шума в главата си и няма да се притеснявате, че ще забравите нещо важно.

 

Изключете джаджите

Вашият телефон, компютър или таблет може да попречи на способността ви да се подготвите за лягане. Синята светлина от устройствата пречи на естественото производство на хормона на съня мелатонин. Затова е по-добре да се откажете от джаджите 30 минути преди лягане.

Още: Какво да направите преди лягане, за да бъде успешен следващия ден?

Поставете всички джаджи така, че да не можете лесно да ги достигнете, без да ставате от леглото.

 

Правете дихателни упражнения

Има доста просто дихателно упражнение. Опитайте да вдишате за четири секунди, след това задръжте дъха си за четири секунди, издишайте за четири секунди, направете пауза и повторете. Тази практика ще помогне да се подготви тялото за сън и да се успокои.

 

Проветрете спалнята

Комфортната температура на въздуха е едно от изключително важните условия за качествен сън. Спането в задушна среда е много неприятно и вредно, както и спането в прекалено студена стая. Можете да следите температурата на въздуха с помощта на термометър.

Експертите съветват да спите при температура от 19 градуса по Целзий, но по този въпрос, на първо място, е по-добре да се съсредоточите върху личните чувства.

 

Пийте успокояващи напитки

Всеки знае, че кафето ободрява и много хора го използват, за да се събудят по-бързо. Но други подходящи напитки ще ви помогнат, напротив, да подготвите тялото си за сън. Специалистите препоръчват вечер да се пие сок от череши, чай от лайка, чай от валериана, чай от мента и топло мляко.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес