Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5-минутна медитативна практика, с която ще забравите за завистта

02 септември 2024, 13:45 часа

Колкото и да се срамуваме да си го признаем, завистта е труден за побеждаване демон.

Трудно е да не се сравняваме с другите. Защо? Защото чувството ни на завист може да се задълбочи и да има неприятни последици за настроението ни и перспективата ни за собствения ни живот. И така, Ако чувствате или някога сте чувствали, че тревата от другата страна е по-зелена, може да помислите дали да не опитате медитация.

Още: 4 техники, които ще ви помогнат да спрете да се сравнявате с другите

Как медитацията може да помогне

Повечето хора мислят за медитацията като средство за облекчаване на стреса, но не всеки смята завистта за стресов фактор. Истината е, че чувството на завист може да показва, че чувството за сигурност на човек е застрашено, така че на тези емоции наистина трябва да се обърне внимание. За щастие медитацията всъщност може да работи за пренастройване на мозъка за по-позитивно мислене и успокояване на чувството на завист.

Според специалисти медитацията въздейства върху префронталния кортекс, по-точно върху „Аз-центъра“ на мозъка - същата част, която се свързва с чувството на завист. Тя влияе и върху амигдалата, или „центъра на страха“, който управлява реакцията ни „борба или бягство“. Балансирането на тези системи с помощта на медитация може да ви помогне да придобиете контрол над негативните мисли и емоции и дори да подобри способността ви да се свързвате с другите. Прочетете информацията за една проста практика, с която да започнете още днес.

Обърнете внимание на чувствата си

Първата стъпка към преодоляването на всеки проблем е да го осъзнаете. Медитацията невинаги изглежда като някой, който седи в спокойна среда с музика от флейта на заден фон. Тя може да бъде толкова проста, колкото да отделите момент - във всякаква среда или ситуация - за да спрете и да забележите.

Когато се появи чувство на завист, признайте го. Преди да избягате в мисловна тангента, отделете миг и дълбоко вдишайте в корема си и признайте, че чувството е там. Можете да кажете (на глас или на себе си): „В момента завиждам.“ Наблюдението на мислите ви дава възможност да поемете контрол над посоката им. Достатъчно просто, нали?

Дишайте и размишлявайте

Магията на медитацията всъщност е в дишането. След като сте забелязали, че изпитвате завист, простото обръщане на внимание на дишането и бавните, осъзнати вдишвания могат да облекчат напрежението, като ви върнат към настоящия момент. Това дори може да ви попречи да последвате една негативна мисъл в заешката дупка с още повече песимизъм.

Тази практика може да изглежда много проста, но в началото е трудна, тъй като мозъците ни са обусловени от стари навици на мислене. Опитайте се да практикувате дишането си в продължение на поне една минута с дълбоки вдишвания в корема и дълбоки издишвания навън, като издишванията трябва да са по-дълги от вдишванията. С повторение това упражнение може да ви спаси от може би най-честия убиец на щастието - прекаленото мислене.

Упражнявайте се да се отпускате - и използвайте мантра

Ако всичко беше толкова просто, колкото „просто го пусни“, вероятно нямаше да сте прочели дотук. Идеята да оставим негативната мисъл или мисловен модел да си отиде е чудесна, но мозъкът ни не работи винаги по този начин. Ако ще се отказваме от навик, който е от съществено значение за начина, по който възприемаме себе си и другите в света, трябва да го заменим с нещо. Ето къде се намесва мантрата.

Не е необходимо мантрата ви да е сложна; всичко, което трябва да прави, е да предлага положителна мисъл, която да замени отрицателната. Тъй като завистта често възниква в резултат на чувството за неадекватност, мантрите се борят със завистта, като се фокусират върху изобилието. Помислете за това по следния начин: ако вярвате, че има достатъчно за всички, няма за какво да се съревновавате.

Вашата мантра може да бъде нещо като: „Имам достатъчно. Аз съм богат“, ако се борите с усещането, че другите имат повече от вас, или „Аз съм достатъчен“, ако откриете, че се борите с чувството за недостатъчност. За да използвате мантрата си, просто я повтаряйте бавно отново и отново, като между всяко повторение вдишвате продължително.

Правете това в продължение на няколко минути, дори ако в началото ви се струва, че лъжете - а това може да се случи, ако умът ви се бори да ви разкаже отново една и съща история. Казването на мантра дава на ума ви нещо друго, върху което да се съсредоточи, и въвежда нов начин на мислене. В крайна сметка и с повтаряне ще започнете действително да вярвате в нея.

Още: 13 неподозирани хобита, които спират стареенето на мозъка

Една проста медитативна практика като тази може да направи чудеса в обучението на ума да мисли по-позитивно за себе си и за света около нас. Да отделим известно време в деня си, за да направим пауза, да дишаме и да размишляваме, е акт на грижа за себе си, който ни позволява да се свържем със себе си по начин, който е от полза за всички. Вероятно ще опитате тази практика и не забравяйте, че тревата винаги е по-зелена там, където се полива.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес