Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 лесни съвети за желязна имунна система през есента

04 октомври 2022, 15:59 часа

1. Яжте сезонна храна

Кореноплодните зеленчуци, тикви, супи, марули и репички. Хапвайте повече круши, ябълки, зеле. Също такава хапвайте повече боб, леща, ядки, семена, но и яйца и млечни продукти. С есента включете повече чесън в менюто си, защото той е адски силно средство за подсилване на имунитета.

Супата, която подсилва имунитета

2. Лимфодренажен масаж

Лимфодренажният масаж на кожата се състои от кръгови движения, като започнете с ръцете, нагоре към аксиларните лимфни възли и сърцето. Също започнете още една серия от краката, нагоре към лимфните възли в слабините и торса. Не забравяйте да приложите и на шията по посока към сърцето.

3. Повече парни бани и сауни

Отделете от времето си и ходете на сауна или си правете парна баня. Това  чудесно елиминира токсините през кожата, стимулира кръвообращението и релаксира тялото, като всичко това прави страхотна услуга на имунната сисстема, а и бори есенната депресия.

4. Движете се повече

Със дъждовните мъгливи дни, на всички ни идва да си лежим повече вкъщи и да четем книга с чаша чай. Но то е от съществено значение за добрата имунна система. Затова ако е прекалено студено и дъждовно, тренирайте у дома или във фитнеса, а в слънчевите тичайте, карайте колело или ходете на дълги есенни разходки.

Лекар разкри истината за киселото зеле и имунитета

5. Давайте си повече време за сън

Когато спим, тялото ни се детоксикира, затова е важно да спим по минимум 7-8 часа. Ако се лишавате от добрия сън, според проучване Т-клетките намаляват, а възпаленията се увеличават, като това води до повече настинки и грип. А какво по-добро време за уютен сън от един дъждовен и мъглив есенен ден?

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес