Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 храни, които никога не трябва да готвите в съдове от неръждаема стомана

22 октомври 2024, 15:51 часа

Висококачествените съдове за готвене може да са скъпи, но ако се грижите правилно за тях, можете да ги използвате години наред. Някои видове съдове за готвене, направени от метали като чугун и въглеродна стомана, изискват малко повече поддръжка, тъй като трябва да се подправят с лек слой масло от време на време. Това служи като защитен слой за предотвратяване на ръждясване, обезцветяване и изкривяване на вашите тенджери и тигани.

Как да почистите прибори за хранене от стомана, мелхиор или сребро до блясък?

Все пак съдовете за готвене от въглеродна стомана са чудесен вариант за използване в кухнята, тъй като са предназначени най-вече за запичане, сотиране и пържене на храни – основно всичко, което изисква висока температура, като пържоли, бекон и пилешки бутчета с кожа, както и обилни зеленчуци като гъби и патладжан. Въпреки това, въпреки гъвкавостта на съдовете за готвене от въглеродна стомана, все още има някои храни, които не трябва да готвите в тях, защото те могат да повредят тигана или да не се готвят правилно. Продължете да четете за списък с храни, които никога не трябва да готвите във въглеродна стомана.

Ето кои са храните, които не е препоръчително да готвите в съд от неръждаема стомана:

Кисели храни

Когато тиган от въглеродна стомана е добре подправен, киселинни храни като домати, цитрусови плодове и оцет могат да разрушат този защитен слой, причинявайки тигана да ръждясва. Не само киселинните храни могат да развалят подправката на тиган от въглеродна стомана, но също така могат да взаимодействат с метала, което разваля вкуса на всичко, което готвите. Но не се притеснявайте твърде много, ако случайно сготвите нещо като доматен сос, просто ще трябва да подправите отново вашия тиган от въглеродна стомана, след като сте готови.

Сосове с бяло вино

Ако мислите да приготвите пилешка пиката във вашия тиган от въглеродна стомана или друго ястие с бяло вино, помислете отново. Подобно на киселинните храни по-горе, бялото вино може да отлепи подправката от тигана, което кара храната да полепне по него и може да започне да се образува ръжда.

Супи и яхнии

Супите и яхниите, които се готвят ниско и бавно, са абсолютно вкусни, но най-добре се правят в холандска фурна или тенджера от неръждаема стомана. Въглеродната стомана не е предназначена да издържа на продължително кипене или кипене, защото може да отслаби подправката на тигана и дори да го изкриви или ръждясва с течение на времето.

Как да използвате тиган от неръждаема стомана, без да загорите нищо?

Зехтин и масло

Независимо дали готвите с вашия тиган от въглеродна стомана или го подправяте, за да запазите качеството му, трябва да избягвате всичко с ниска точка на дим, като масло или зехтин. Вместо това използвайте нещо с висока точка на дим, като авокадо, слънчогледово, рапично или растително масло.

Замразени храни

Никога не е добра идея да поставяте замразена храна директно върху горещ тиган, но особено тиган от въглеродна стомана. Драстичният спад на температурата от замразения артикул може да доведе до термичен шок и повреда на въглеродната стомана. Ако искате да затоплите замразена храна, уверете се, че е достигнала стайна температура преди готвене.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес