Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 храни и 5 навика, които ще развалят формата на зъбите ви

25 август 2024, 14:05 часа

Природата не дава на всеки красиви, прави зъби. Те обаче могат да бъдат напълно съсипани, ако прекалите с някои продукти.

Има мнение, че можете да износите зъбите си, като ядете твърди храни, а някои храни дори променят формата им. Това наистина ли е вярно?

Диетата на съвременните деца често съдържа меки, рафинирани храни, чиято консумация не изисква никакви специални усилия. Оказва се, че дъвкателният апарат практически не е развит, което означава, че не е укрепен. Това често се проявява със слаб тонус на дъвкателните мускули и мускула orbicularis oris, което от своя страна води до формиране на патологична захапка.

Правилна грижа за зъбите във всяка възраст

Твърдата храна ви позволява да тренирате дъвкателния апарат

Храни като моркови, ябълки или твърди круши обаче спомагат за физиологичното износване на зъбите при децата, което е важен процес в развитието на лицево-челюстния апарат.

Защо е необходимо да сменяте пастата за зъби веднъж месечно?

Освен това, лекарите препоръчват твърда растителна храна за деца, тъй като стимулира растежа на лицево-зъбния апарат и смяна на зъбите с постоянни.

Според зъболекаря, при възрастните твърдите храни не предизвикват износване на зъбите. Има обаче продукти, които променят формата на зъбите.

Такива храни са

·       семки, близалки, бонбони.

·       Кафе със сладолед и други комбинации от студени и топли ястия. Внезапните температурни промени в храната водят до напукване на емайла.

·       Кисели напитки и кисели плодове. При честата им употреба зъбният емайл се разрушава и чувствителността на зъбите се повишава.

Грижа за устната хигиена: Как навиците се променят с времето?

Освен това, зъбите могат да се износят поради нездравословни навици.

1.       Използване на зъби вместо ножици. Захапването или хващането на различни предмети със зъби разваля формата на зъбите. Това често се отнася за шивачки, които прегризват конци, или хора, отварящи опаковки със зъби.

2.       Използване на зъби вместо отварачка за бутилки. Когато отворите бутилка със зъби можете да ги нараните.

3.       Скърцане със зъби. Бруксизмът (неволно скърцане със зъби) е спазъм на мускулите и често е свързан с неправилна захапка и емоционален стрес, а може причина да бъде и паразитоза. Когато зъбите се търкат един в друг, те износват дъвкателната повърхност.

4.       Пиърсинг на езика или устните. При постоянно триене в зъбите, може да увреди зъбите ви.

5.       Липса на защита при контактни спортове. Тренировката без защитни протектори за уста може да доведе до наранявания на зъбите. На първо място, разбира се, ще пострадат зъбите с пломби и корони. Те ще се рушат и ще се настъргват.

В заключение, твърдите храни са полезни за здравето на дъвкателния апарат, но за да запазим естествената форма на зъбите в зряла възраст е крайно препоръчително да се откажем от лошите хранителни и битови навици.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес